Novi Sad

Pjesniku Bojanu Vasiću prestižna nagrada "Miroslav Antić"

  • 09.03.2020. 15:59

Pjesnik Bojan Vasić dobitnik je prestižne pjesničke nagrade "Miroslav Antić" za prošlu godinu za zbirku pjesama "Toplo bilje" u izdanju Kulturnog centra Novog Sada.

Odluku o dodjeli nagrade jednoglasno je donio žiri u sastavu Miroslav Radonjić, Mina Đurić i Dejan Aleksić.

"Vasić je jedan od predstavnika mlađeg pjesničkog naraštaja, a ovom zbirkom širi prepoznatljiv poetski prostor i suptilno ostvaruje dosluh sa poezijom Miroslava Antića", obrazložio je odluku žirija Miroslav Radonjić na današnjoj konferenciji za novinare u Novom Sadu.

Vasiću će nagrada biti uručena u srijedu, 11. marta, poslije ceremonije otvaranja manifestacije "Antićevi dani".

Predsjednik Skupštine grada Novog Sada Zdravko Јelušić rekao je da je cilj tradicionalne pjesničke manifestacije podsjećanje i upoznavanje o stvaralaštvu legendarnog umjetnika Miroslava Mike Antića.

"Nepravedno je što Antića mnogi doživljavaju kao dječijeg pjesnika. Ova manifestacija doprinijela je da se veliki broj ljudi upozna o stvaralaštvu Mike Antića i da im bude jasno da je riječ o svestranom umjetniku", naveo je Јelušić.

On je istakao ponos Novosađana imenom velikog umjetnika.

"Novosađani su ponosni na činjenicu da gotovo ne postoji grad ili opština u Srbiji u kojoj škola ili predškolska ustanova ne nose Antićevo ime", rekao je Јelušić, podsjećajući da će naredne godine Novi Sad ponijeti titulu Evropske prijestonice kulture, čemu je doprinos svojim stvaralaštvom dao i Miroslav Antić.

Pomoćnik direktora Kulturnog centra Novog Sada Sunčica Marković rekla je da su stihovi iz Antićeve "Besmrtne pesme" inspirisali organizatore u kreiranju ovogodišnjeg bogatog programa "Antićevih dana".

Zoran Vučević, koji je u vrijeme pokretanja manifestacije bio predsjednik Skupštine Novog Sada, podsjetio je da je duhovni otac "Antićevih dana" bio Draško Ređep.

"Ređep je dao i idejnu podlogu o načinu organizacije manifestacije. Zato nikako ne smemo zaboraviti na doprinos Ređepa koji je bio svestrani kulturni pregalac, književni i likovni kritičar", rekao je Vučević.

Manifestacija "Antićevi dani" trajaće do 13. marta, a pratiće je kulturno-umjetnički programi.

Miroslav Mika Antić (1932-1986) bio je veliki srpski pjesnik 20. vijeka.

Osim pisanja nezaboravnih pjesama, radio je u lutkarskom pozorištu, bavio se i slikarstvom, novinarstvom, kao i filmom, a jedno vrijeme je bio i mornar.

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.