Petru Božoviću uručen "Dobričin prsten"

  • 27.02.2021. 16:57

Istaknutom glumcu i dramskom umjetniku Petru Božoviću danas je uručena prestižna glumačka nagrada "Dobričin prsten", za životno djelo, Udruženja dramskih umjetnika Srbije /UDUS/.

Božović je 33. dobitnik "Dobričinog prstena", a zvanično mu je tu nagradu, koju je predsjednik Udruženja dramskih umjetnika Vojislav Voja Brajović nazvao ordenom, uručila koleginica sa klase i bivši laureat Svetlana Bojković.

Nagrada Božpviću uručena je u Narodnom pozorištu Srbije u Beogradu.

Obrazlažući odluku žirija, koji je ove godine razmatrao 13 kandidata za najviše priznanje Udruženja dramskih umjetnika, njegov predsjednik Vida Ognjenović navela je da je Božovića na svečano uručenje, uz rodbinu i prijatelje, dopratilo više od 200 odigranih uloga.

"Ruska poslovica kaže da nije život što i polje preći, a svojim delom Petar Božović govori da ni gluma nije što i polje preći, nego je ludačko istraživanje sveta maštom, ranjivi pohod u ludilo koji se izvodi golim životom, poduhvat nepredvidivog ishoda, nesamerljivog rezultata i nikada sasvim završen", rekla je Ognjenovićeva.

Božović se okupljenima kratko obratio šalom, citirajući glumca LJubu Tadića koji je govorio da "glumac kada hoće nešto da kaže, prvo kaže `Ja`", prenosi TV N1.

Nagrada "Dobričin prsten", koju Udruženje dramskih umjetnika Srbije dodjeljuje od 1980. godine, sastoji se od zlatne kopije prstena Dobrice Milutinovića, u izradi Zlatare "Jokić" iz Beograda, i od unikatno oslikane diplome na pergamentu, rada akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića.

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)