Završen Exit

Petrovaradinska tvrđava ugostila 200 hiljada posjetilaca

  • 09.07.2019. 08:37

Petrovaradinska tvrđava okupana suncem u ponedeljak prije podne je sa svojih zidina, uz taktove famozne Amelije Lens, ispraćala posljednje žitelje ovogodišnje "Države Egzit", koja je u svom 19. izdanju, na 20 festivalskih bina i isto toliko zona, predstavila više od 1.000 izvođača sa svih meridijana. 

Utisak organizatora, koji se pozivaju na ocjene publike i izvođače, je da je upravo završena smotra možda i najbolje izdanje "Egzit" festivala, koji je pohodilo oko 200.000 posjetilaca.

Završnu noć "Egzita" obilježilo je olujno nevrijeme, koje je u nedelju po podne zahvatilo Novi Sad i odložilo početak programa. Kapije Petrovaradina otvorene su oko 21.15, a koncerti su počeli čas kasnije.

"Nikad duža lista hedlajnera učinila je da ove godine publika uživa na svim binama, a program na glavnoj sceni je obilježio istorijski koncert jednog od najvećih svjetskih bendova "Kjur", koji je naša publika čekala četiri decenije", kaže Julija Mitrović iz "Egzit tima". 

Rokenrol se vratio na velika vrata uz američku senzaciju "Greta van Flit", koja je imala visokoenergetski nastup, dok je američki sastav "Čejnsmokers" pokazao da su najpopularnije muzičke zvijezde današnjice.

"Dens arena" je ugostila vodeće zvijezde svjetske elektronske scene, a obilježili su je zajedničkim nastupom Karl Koks i Maseo Pleks, kao i u Solomun i "Tejl of as" u tandemskoj rapsodiji. Čast da zatvori "arenu" i čitav festival, imala je najtraženija tehno zvijezda današnjice Amelija Lens, dočekana i ispraćena ovacijama. Inspirisana istorijom grupe "Prodidži" i "Egzit" festivala, na kraju besprijekornog seta ona je pustila pjesmu "Fajerstarter", u čast preminulog pjevača te grupe Kita Flinta. Bio je to jedan od najboljih prizora zatvaranja "Egzita".

Završno veče obilježio je i panonski šansonjer, majstor starogradskih hitova Zvonko Bogdan, inače počasni predsjednik Svetske tamburaške asocijacije, koji je na prepunom "fjužnu", sa najboljim tamburaškim orkestrom na planeti, razgalio posjetioce.

Društveno angažovanje "Egzita" ove godine ogledalo se u pokretanju angažovanih akcija i podršci video-porukama najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića i čuvene multimedijalne umjetnice Joko Ono. Na otvaranju festivala, stari prijatelji "Egzita", društveni aktivisti Stending Rok, plemena Sijuksa, ponovo su potvrdili da su na prvoj liniji borbe za očuvanje života na Zemlji. Takođe, završne večeri, prije di-džej dvojca Dimitri Vegas i Lajk Majk, popularni američki motivacioni govornik Henri Amar, ukazao je na značaj održavanja mentalnog zdravlja i poručio publici da sve što traže već ima u sebi i da im nije potrebno da koriste narkotike. Sve to u skladu sa velikom nacionalnom kampanjom "Ostanimo čisti" za život bez droge.

Takođe, sa "Egzita" je krenula i nova humanitarna akcija "Izgradimo vrtiće zajedno" koju su zajedno pokrenuli Fondacija "Novak Đoković" i "Egzit fondacija", u koju se tokom festivala putem video-poruke uključio i naš košarkaški as Nikola Jokić. Predstavljena je i kampanja "Vrati prirodi - pridruži se i posadi drvo", kao akcija sadnje drveća na nekoliko lokacija u Vojvodini tokom jeseni, koju organizuje Delegacija Evropske unije u Srbiji uz podršku "Egzita" i "Opensa". 


PROGRAMI

Na festivalu je održana i tribina o sistematskim merama za pravljenje povoljnog ambijenta za plasiranje domaćih muzičkih talenata na međunarodnoj sceni, na kojoj su učestvovali istaknuti pojedinci muzičke istorije. Prvi festivalski dan bio je posvećen tituli Novog Sada kao Omladinskoj prestonici Evrope, u vidu imena "Opens dej", a "Egzit" je na "Opens stejt of 'Egzit' zoni" omogućio civilnim organizacijama da hiljadama posjetioca predstave svoje programe.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    ''Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)