Pozorišna smotra

"Petrijinim vencem" otvoreno 64. Sterijino pozorje

  • 27.05.2019. 07:55

Predstavom "Petrijin venac", u izvođenju beogradskog "Ateljea 212", u Novom Sadu je otvoreno 64. "Sterijino pozorje", najveća pozorišna smotra u Srbiji.

Prigodnom besjedom "Pozorje" sinoć je otvorila glumica Svetlana Bojković, koja je istakla da u današnjem svijetu informatike i digitalizacije, u kojem se, nažalost, urušavaju moralne vrijednosti i empatija, pozorište, ipak, opstaje kao neuništiva biljka zasijana prije više od dvije hiljade godina. 

"Bijemo bitke da pozorište živi kreativnost i nosi kulturnu misiju. U toj misiji komedije karaktera Jovana Sterije Popovića ostaju jedna od neiscrpnih inspiracija našeg pozorišnog života", naglasila je Bojkovićeva, ovogodišnja dobitnica Sterijine nagrade za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umjetnosti i kulture. 

Ona je podsjetila na period sa početka 19. vijeka kada je evropski duh prosvjetiteljstva "nezaustavljivo osvajao Srbe", kada je uz književna i pozorišna djela srpski narod počeo da otkriva naklonost prema pozorištu i pozorišne talente. 

"U istoriju ulaze Joakim Vujić i Jovan Sterija Popović sa svojim `Žalostnim i veselim pozorjem`", istakla je Bojkovićeva u prepunom Srpskom narodnom pozorištu (SNP). 

Sinoć izvedena predstava "Petrijin venac", prva u zvaničnoj konkurenciji, nastala je prema romanu Dragoslava Mihailovića, u dramatizaciji Mile Mašović Nikolić. 

Predstavu je režirao Boban Skerlić, a glavni lik Petrije tumačile su tri glumice Marta Bjelica, Jovana Gavrlović i Milica Mihajlović. 

Ovogodišnje Sterijino pozorje održava se pod sloganom "Pobuna - ženski rod". 

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм