Paspalj: Posvetite se onome što radite i budite istrajni

  • 24.12.2020. 09:31

Gitarista iz Prijedora Igor Paspalj, dobitnik priznanja za najboljeg gitaristu svijeta, istakao je da mu ovo priznanje mnogo znači na profesionalnom planu, jer je u pitanju nagrada najprestižnijih svjetskih magazina posvećenih gitari "Gitar vorld" i "Gitar plejer".

Paspalj, koji svira električnu gitaru, naveo je da je riječ o tradicionalnoj godišnjoj nagradi koja se dodjeljuje gitaristima već decenijama, te da su je u prošlost dobila mnoga svjetska imena.

"Jedan od najcjenjenijih gitarista današnjice - Gutri Govan je takođe nosilac ovog priznanja. Na ličnom planu, meni veoma znači jer sam odrastao čitajući te magazine i nisam ni sanjao da ću jednom dobiti njihovo priznanje, kao i intervjue i prostor u tim istim magazinima", rekao je Paspalj za "Glas Srpske".

On je pojasnio da će kao nagradu, u magazinu "Gitar vorld" dobiti članak posvećen njemu, u štampanom i onlajn izdanju, ali i snimanje profesionalnog video-spota.

Paspalj je naveo da se od 13. godine profesionalno bavi muzikom, gitarom, vježbajući satima dnevno, komponujući, snimajući, završavajući muzičku školu, akademiju.

On je dodao da mu formalno obrazovanje mnogo pomoglo iako nije vezano direktno za gitaru.

"Gitaru sam počeo svirati prije nego što ću upisati muzičku školu. Nakon toga upisao sam Akademiju umjetnosti u Banjaluci, završio u rekordnom roku za tri godine umjesto četiri kao student generacije, magistrirao muzičku teoriju, a zatim se i zaposlio kao asistent i viši asistent na istoj ustanovi i tu proveo skoro 10 godina. Rekao bih da formalno obrazovanje nije presudno, ali je svakako veoma korisno za svestran razvoj muzičara", istakao je Paspalj.

On je mladim gitaristima savjetaovao samo jedno – da vježbaju, posvete se tome što rade i budu istrajni.

Paspalj je naveo da posljednjih šest godina živi u Dubaiju, što je, kako je rekao, apsolutno drugi svijet u svakom pogledu.

"Standard je visok, cijene su visoke, a muzički život je veoma raznovrstan. Ja sam uglavnom radio kao profesor gitare u američkoj školi u Dubajiju, te kao sešn i studio muzičar. Po meni, najveća prednost Dubaija je mogućnost nastupa svako veče. Dakle, sedam dana u sedmici tokom cijele godine. To je ujedno i meni lično najzanimljiviji aspekt našeg posla - nastup uživo", kaže ovaj gitarista.

Paspalj ističe da je za šest godina imao otprilike 1.500 nastupa pred stotinama i hiljadama ljudi, sa muzičarima sa svih strana svijeta.

"U Dubaiju nisam susretao mnogo poznatih imena, bar u smislu poznatih našoj publici. Tamo je muzička scena uglavnom fokusirana na kaver bendove i ugovore po luksuznim hotelima. Ja sam, doduše, sarađivao sa nekoliko svjetskih imena u gitarskom svijetu - Endi DŽejms, DŽastin Deriko, Marko Sfolji i drugi, ali to nije bilo vezano direktno za Dubai", rekao je Paspalj.

O planovima za budućnost, tvrdi Paspalj, teško je bilo šta reći zbog trenutne epidemiološke situacije izavane kovidom 19.

"Već je moguć povratak u Dubai, međutim, ja sam u međuvremenu postao otac jedne divne djevojčice, pa iz tog razloga mislim da se neću vraćati u Dubai u neko skorije vrijeme. Takođe, postoje neke ponude za NJemačku i Veliku Britaniju, ali ta realizacija će umnogome zavisiti od budućeg epidemiološkog stanja u svijetu", naveo je Paspalj

Тагови:
  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.