Ovacije za Jovanu Raljić i Hafeza Babašahija

  • 11.10.2019. 23:54

Večeras je u Banjaluci, u sklopu 2. internacionalnog festivala "Jesenja sonata" održan koncert violinistkinje Jovane Raljić i pijaniste Hafeza Babašahija, koji je oduševio prisutne u prepunoj salu Banskog dvora.

Mlada vilinistkinja iz Banjaluke, koja na svjetskoj sceni već postiže veoma zapažene rezultate, i njen muzički partner iz Irana sa adresom u Beču, publici su predstavili svoj raskošni talenat i muzičku virtuoznost, koji nikoga nisu ostavili ravnodušnim.

Izvodeći djela Betovena (Sonata za violinu i klavir br. 5, op. 24), Baha (Sonata za violinu br. 1, BWV 1001, Griga (Sonata za violinu br. 3, op. 45) i Ravela (Tzigane) skoro pa savršeno usaglašeni par energičnim, emotivnim i nadahnutim muziciranjem uspio je da pruži vrhunski užitak kako istančanim poznavaocima klasične muzike, tako i potpunim laicima (poput autora ovih redova) koji su ovacijama ispratili muzičare sa scene.

Pogledajte...

Video: Mondo.ba

O JOVANI I HAFEZU

Jovana Raljić je rođena 1993. godine u Banjaluci gdje završava nižu i srednju muzičku školu, te obrazovanje nastavlja u samoj prestonici klasične muzike, Austriji, završivši osnovne studije u Gracu u klasi profesora Silvije Markovići i Jaira Кlesa. Trenutno je na master studijama kao jedan od najboljih studenata na prestižnoj Akademiji u Beču, u klasi profesora Кristijana Altenburgera i Igora Petruševskog. Uspješan je koncertni violinista sa mnogo osvojenih međunarodnih takmičenja i solističkih nastupa sa raznim renomiranim orkestrima. Laureat je na međunarodnim takmičenjima violine u Srbiji, Italiji, Njemačkoj, te učesnik na brojnim festivalima širom Evrope. Drži poziciju koncert majstora različitih orkestara. Nastupila je kao solista sa orkestrima poput Savaria Symphony Orchestra (Mađarska), Кarlove Vari (Češka), Laappenranta Symphony orchestra (Finska), Milano Symphony orchestra. U planu su solistički koncerti sa filharmonijom North Chezh Philharmonic, potom North Caucasian Orchestra, Veneto Philharmonic, Süd-west Deutsche Philharmonic, te recitali sa istaknutim pijanistima. Jedna od pijanistkinja sa kojom će uskoro sarađivati je i čuvena Martha Argerich.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.