Novi Sad

Otvoreni "Antićevi dani"

17:13, 13.03.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
U Novom Sadu je počela pjesnička manifestacija "Antićevi dani" tokom koje će do petka, 15. marta, biti održani raznovrsni kulturni programi posvećeni pjesniku Miroslavu Antiću.

Manifestacija je otvorena stihovima Antićeve pjesme "Ptica", koju je recitovao prvak Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu Miodrag Petrović.

"Antićeve dane" otvorio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je naveo da duh stvaralaštva ovog pjesnika osjećaju stanovnici ovog grada koji su odrasli uz njegove pjesme.

On je izdvojio pjesmu "Pehar", koju je Antić posvetio Novom Sadu.

"Ova pjesma ilustruje Antićev šarm, karakterističan ne samo za Novosađane nego i za one koji u naš grad dolaze i prihvataju ga kao svoj", naveo je Vučević.

Tokom ove manifestacije biće održane izložbe slika, dječijih radova nastalih na likovnom konkursu i koloniji, te poetsko veče posvećeno Antićevim generacijskim drugovima, pjesnicima Pavlu Popoviću, Gojku Јanjuševiću, Mihalu Babinki i Đorđu Sudarskom.

U petak, 15. marta, pjesniku Dejnu Aleksiću biće uručena nagrada "Miroslav Antić" za 2018. godinu za zbirku pjesama "Radno vrijeme raja" koja je objavljena u izdanju Kulturnog centa Novi Sad.

Miroslav Mika Antić bio je srpski pjesnik, a bavio se i slikarstvom, novinarstvom i filmom. Bio je i urednik lista "Ritam" i "Dnevnika" u Beogradu i "Mladog pokolenja" u Novom Sadu.

Neka od njegovih djela su "Vojvodina", "Ispričano za proleće", "Plavo nebo", "Šašava knjiga", "Plavi čuperak", "Prva ljubav", "Plava zvezda".

Osvojio je dvije "Nevenove" nagrade, nagradu za životno djelo u poeziji za djecu, Goranovu nagradu, nagradu Sterijinog pozorišta, Zlatnu arenu za filmski scenario, nagradu "Oslobođenja Vojvodine", te Orden zasluga za narod.