Trebinje

Otvorene izložbe fotografija Vikimenije i AUF BiH FOTO

  • 28.10.2018. 08:03

U Trebinju su otvorene dvije izložbe fotografija - "Tragom duše" u okviru istoimenog konkursa "Vikimedije Republike Srpske" i godišnja izložba "Foto BiH 2018" Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH.

Vikimedijinu izložbu u Kulturnom centru čini 20 najboljih fotografija pristiglih na njihov konkurs, a događaj je iskorišćen i za proglašenje najboljih radova u dvije kategorije - prirodna dobra Republike Srpske i kulturna dobra.

U kategoriji prirodna dobra Republike Srpske prvo mjesto osvojio je Predrag Božić za fotografiju "Nacionalni park Sutjeska - Zelengora", dok je u kategoriji kulturna dobra prva nagrada otišla u ruke Indira Merdanovića. 

Predsjednik Vikimedijine zajednice Republike Srpske Bojana Podgorica istakla je da je izložba završnica njihovog veoma značajnog foto-projekta, koji je imao za cilj prikupljanje fotografija sa područja Srpske. 

"Ove godine smo prikupili 2.160 fotografija i svaka od njih za nas predstavlja pravu dragocjenost, a one će da posluže za ilustrovanje "Vikipedije"", pojasnila je Podgorica. 

Vikimedijina zajednica Republike Srpske predstavlja priznatu korisničku grupu urednika i korisnika Vikimedijinih projekata u Srpskoj.  

U okviru druge izložbe koja nosi naziv "Foto BiH 2018", koja je priređena u Muzeju Hercegovine u okviru Dana fotografije BiH, proglašene su najbolje fotografije u kategorijama monohrom i kolor. 

U kategoriji monohrom prvo mjesto pripalo je članu Foto kluba "Gračanica" Hasanu Puškaru za fotografiju "Čovjek i cipele", dok je u kolor kategoriji prvu nagradu dobio član Foto-kino kluba Trebinje Dušan Vuković, čija je fotografija odnijela i titulu najbolje fotografije u BiH. 

Vuković nije prisustvovao dodjeli pa je prisutne pozdravio putem vajbera. 

"Žao mi je što nisam sa vama. Veoma sam uzbuđen i hvala svima što ste moj rad prepoznali kao najbolji", istakao je Vuković. 

Autor najbolje fotografije u kategoriji monohrom Hasan Puškar rekao je da je njegov rad nastao kao čin zamišljanja i koncepta. 

"Na fotografiji su samo dva elementa - beskućnik i cipele. Moja mlađa kćerka mi je rekla "tata ovdje imamo jednog čiku, hajde da mu damo tvoje stare cipele, jer ih on nema". Zapravo, htio sam da predstavim kako je nekome teško doći do običnih stvari", istakao je Puškar. 

Pored nagrada, uručene su i pohvale. 

Organizatori ovogodišnjih Dana fotografije BiH su Asocijacija za umjetničku fotografiju BiH i Foto-kino klub Trebinje.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.