Doboj

Otvorena manifestacija "Dani stripa"

  • 04.12.2018. 21:09

Svečanim otvaranjem "Treće izložbe stripa Srpske" u Doboju je večeras počela manifestacija "Dani stripa" na kojoj će, do 12. decembra, biti izloženi radovi 20 autora iz Republike Srpske.

Strip crtač iz Doboja Borislav Maljenović rekao je da manifestacija predstavlja promociju ove vrste umjetnosti u Republici Srpskoj. 

"Strip nikada nije bio bolji i kvalitetniji nego danas. To se na žalost u našoj zemlji ne vidi, ali u Republici Srspkoj, Srbiji i u okolnim zemaljama ima mnogo odličnih autora koji rade za strane izdavače, gdje se strip visoko kotira ", rekao je Maljenović i naveo da ovoj vrsti umjetnosti ne smetaju masovni mediji i internet. 

On je pojasnio da bavljenje stripom traži ozbiljan pristup i rad koji uzima i preko osam sati dnevno.

Maljenović, koji se ovim poslom profesionalno bavi šest godina, kaže da se u stripu obrađuje široka paleta tema prilagođena svim uzrastima. 

"Prije par dana završio sam strip za dječiji časopis `Ježurko`, koji mogu da čitaju djeca i uzrasta od šest godina, od prvog razreda i koji mogu da čitaju sa roditeljima", naveo je Maljenović. 

Akademski slikar iz Doboja Bojana Stojaković pojašnjava da je strip forma koja objedinjuje dramsku umjetnost i književnost, interesovanja na društvenom nivou, te crtež kao moćno sredstvo izražavanja. 

U okviru manifestacije "Dani stripa", u petak, 7. decembra, biće održano veče stripa, na kome će biti promovisano strip izdanja "Stripovjetke", "Vundervafen Integral 3", prva manga srpskog autora Srđana Vranješa "Izgubljena nada" i drugi naslovi. 

U okviru druženja sa strip autorima biće održana i kratka radionica za mlađe posjetioce, kao i sama prodaja stripova za zainteresovane. 

Manifestacija se održava u Umjetničkoj galeriji Centra za kulturu i obrazovanje Doboj

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)