Brčko

Otvorena izložba radova arhitekata iz BiH

  • 15.12.2019. 09:24

U Brčkom je otvorena izložba radova arhitekata iz BiH "Kolegijum artistikum", što je prva izložba u distriktu u vezi sa arhitekturom nakon jedne decenije.

Predstavnik Asocijacije arhitekata u BiH Merdžana Mujkanović rekla je sinoć novinarima da su na izložbi željeli da predstave ono što je najbolje u izgradnji u BiH.

Ona kaže da bi u BiH trebalo da bude više javnih otvorenih konkursa, koji po pravilu proizvedu najbolju arhitekturu.

"Kada stručni žiri izabere najbolji rad, koji se zatim izvede, to podstiče mlade arhitekte da učestvuju na konkursima, da se grade i da grade, a s druge strane nudi transparentan proces koji daje najbolje rezultate", pojasnila je Mujkanovićeva.

Ona je istakla da je selekciju izloženih radova izvršio međunarodni žiri, a radovi su prvo izloženi u Sarajevu 6. aprila, a zatim i u gradovima širom BiH.

Kustos Umjetničke galerije Sonja Đurović istakla je da je ovo prva izložba u Brčkom vezana za arhitekturu nakon jedne decenije i pozvala brčanske arhitekte da dođu i pogledaju izložbu.

"Sve je manje pravih nasljednika onih neimara koji su svoja arhitektonska djela doveli do savršenstva i ta su djela ušla u istoriju umjetnosti, jer su rađena po vječnim estetskim načelima", rekla je Đurovićeva.

Ona je istakla da je u arhitekturi međutim, kao i u drugim oblastima umjetnosti, sve više amaterizma, jer mnoge građevine niču kao pečurke i banalizuju urbani prostor.

Izložba će biti otvorena do kraja januara.
 

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм