Muzej savremene umjetnosti

Otvorena izložba "Italija. (Ne)vidljive priče"

  • 12.09.2019. 22:18

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i ambasador Italije u BiH Nikola Minasi otvorili su večeras u Banjaluci u Muzeju savremene umjetnosti Srpske izložbu pod nazivom "Italija. (Ne)vidljive priče".

Cvijanovićeva je novinarima tokom otvaranja rekla da se na ovaj način Banjaluka promoviše kao dobar domaćin.

"Svaki put kada u Banjaluci imamo događaje koji su bilaternog ili međunarodnog tipa, trudim se da budem tu jer znam da je važno da uspostavljamo dobre odnose, da se bolje razumijemo preko kulture, umjetnosti, preko svega što je tradicija, da znamo mnogo više jedni o drugima", navela je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, nakon toga po pravilu uvijek dolazi veće političko i ekonomsko razumijevanje.

"Vidim da je ovo most saradnje. Mi imamo dobru saradnju sa Italijom. Srećna sam što su oni odlučili da iz Banjaluke lansiraju ovogodišnje Dane kulture i da tako pokažu da imaju jedan realan odnos kada je u pitanju BiH, ali i da su prepoznali Banjaluku kao mjesto kulturnih dešavanja", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je navela da su Italijani pohvalili tim Muzeja savremene umjetnosti Srpske i okarakterisali ih kao dobre domaćine.

"Ponosna sam svaki put kada možemo nekog u Banjaluci da ugostimo, a posebno kada možemo otvoriti vrata umjetnosti i kulturi, onda je to neka posebna dimenzija", rekla je Cvijanovića, koja je zahvalila italijanskom ambasadoru što je došao sa svojim timom da zajedno otvore izložbu.

Minasi je rekao da se izložbom, koja govori o tradiciji i narodnim običajima, otvara 17. sezona italijanske kulture u BiH i zahvalio predsjedniku Srpske za prisustvo ovom događaju.

Direktor Muzeja Sarita Vujković rekla je da postavka izložbe predstavlja nematerijalnu baštinu Italije na način kako je vide savremeni umjetnici.

"Predstavljena su djela 15 savremenih umjetnika koji su dočarali četiri teme - igre, gastronomija, procesije i festivali na vrlo interesantan način. Ovo je ujedno i prilika da se povežemo i sa mjesecom evropske baštine, da u tom mjesecu imamo ovakav događaj", navela je Vujkovićeva.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)