Višegrad

Otvorena izložba "Freske Kosova i Metohije"

21:45, 30.05.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
U galeriji "Petar Lubarda" u Andrićevom institutu u Andrićgradu večeras je otvorena izložba "Freske Kosova i Metohije" autora Bojana Popovića.

Popović je rekao da je cilj ove izložbe prikazivanje djela koja su ugrožena i kako bi se doprinijelo njihovom spasavanju. 

On je podsjetio da su hramovi, kao što su Pećka patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, Gračanica i Dečani, pod zaštitom Uneska kao svjetska kulturna baština i kao ugrožena baština. 

"Kako bi ti spomenici kulture prestali da budu ugroženi, moramo svakodnevno prikazivati njihov ogroman značaj jer oni ujedno predstavljaju i najvažnije dijelove srpske srednjovjekovne kulturne baštine", naglasio je Popović. 

On je napomenuo da su srpski srednjovjekovni manastiri u to vrijeme bili i centralni duhovni dio korpusa srpskog naroda. 

"Moramo da budemo svjesni našeg ogromnog kulturnog nasljeđa koje je potrebno pozitivno iskoristiti, da ne ostanu prazni simboli bez značaja, da u njima uživamo kako bi nam dali snage za budućnost koja predstoji", dodao je Popović. 

Rukovodilac galerije "Petar Lubarda" Gorica Ćećez rekla je da galerija i Andrićev institut ovom izložbom daju svoj doprinos obilježavanju značajnog jubileja – 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. 

"Da bi se razumjela vrijednost i značaj kulturnog i duhovnog nasljeđa neophodno je i da se razumije istorija jedne države i njen značaj i uticaj na današnje vrijeme. Srpske freske na najbolji način oslikavaju srpsko nasljeđe, kao i vrhunac umjetnosti u periodu od 11. do 15. vijeka", navela je Ćećezova. 

Ona je napomenula da su Višegrad i Andrićgrad ovom izložbom dobili kutak koji odiše duhovnim mirom, kao i vjekovnom tradicijom koja pripada srpskom kulturnom nasljeđu, ali i evropskom i svjetskom. 

Izložba je organizovana u saradnji sa galerijom fresaka Narodnog muzeja u Beogradu.