Prijedor

Otvorena izložba "Amalgam" Milana Krajnovića

  • 07.09.2019. 08:29

Izložba grafika pod nazivom "Amalgam" Milana Krajnovića, docenta na Akademiji umjetnosti u Banjaluci za predmet grafika, otvorena je u Galeriji "Sreten Stojanović" u Prijedoru.

Riječ je o 35 grafika koje pred Prijedorčanima izlaže autor koji je nosilac osam nagrada, koji je izlagao na jedanaest samostalnih izložbi, a kolektivne izložbe imao po cijelom svijetu od Rusije do Malezije preko Italije, Bugarske, Amerike, Japana, Španije, Jermenije i Kanade do Njemačke i Kine.

"Riječ je o jednom otvorenom konceptu, zapravo to je ciklus grafika koji stalno raste i razvija u nekom smjeru koji i meni samom nije jasan gdje će završiti", rekao je Krajnović.

On je naveo da izložene grafike obuhvataju period rada posljednjih pet godina kroz koje može da se stekne svijest o evoluciji u njegovom stvaralaštvu.

"Odbacujući zavodljivost kolorizma i njegovu baroknu bajkovitost, Milan Krajnović se priklanja određenoj vrsti kolorističkog asketiza, ostajući dosljedan svojoj liniji razvoja koja njegove astrahovane vizuelne zapise amalgamira sa životom", naveo je katalogu izložbe likovni kritičar Siniša Vidaković.

Direktor Galerije Tihomir Ilijašević istakao je na otvaranju izložbe da je ovo ustaljen princip koji galerija njeguje već 16 godina.

"To je predstavljanje mladih, kao jedan program, pa onda predstavljanje njihovih profesora, kao drugi, a ovdje imamo jedinstven slučaj - autor je kao student izlagao u ovoj galeriji 2003. godine i dobio nagradu, a onda je 2005. godine otvarao izložbu svojih studenata i sada evo izlaže svoje radove", naveo je Ilijašević.

On je dodao da je riječ o izuzetnom umjetniku čije grafike rađene uglavnom tehnikom linoreza Prijedorčani mogu pogledati do 6. oktobra.