Tradicionalna manifestacija

Otvoren Sabor trubača u Guči

  • 08.08.2019. 13:37

Sabor trubača u Guči otvoren je danas zvucima trubačke himne "Sa Ovčara i Kablara" i podizanjem saborske zastave, a trajaće do nedjelje, 11. avgusta.

Pozdravno slovo na 59. Saboru trubača održao je ovogodišnji domaćin ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije Branislav Nedimović, koji je rekao da je "džaba Riju karneval i Berlinu "Oktobar fest", kad Srbija ima Guču".

"Neka Srbija za tren zastane da čuje trubu Guče, jer ono što ima Srbija, što ima Guča nema niko. Guča je mesto gde su svi dobrodošli. Nadam se da će posle ovog 59. Sabora čitava Srbija poželeti da dođe na 60. Sabor, a ja ću sa svoje strane učiniti sve da dogodine domaćin Sabora bude Aleksandar Vučić", rekao je Nedimović.

Prvog dana Dragačevskog sabora trubača otvorene su izložbe samoukih likovnih umjetnika, Sajma knjiga, privredne izložbe i Sajma turizma, a biće održano i takmičenje pionirskih i omladinskih trubačkih orkestara Srbije, te nastupi više folklornih i pjevačkih grupa.

Izložene su i trube s početka 19. vijeka, a posjetioci se mogu upoznati o istoriji Sabora, koji je prvi put održan 14. oktobra 1961. godine.

Osim instrumenata koji su proslavili mnoge majstore trube u Guči, izložene su i trube koje su Dragačevci donosili iz raznih ratova i bojeva.

U večernjim časovima najavljena su dva koncerta majstora trube - Saše Krstića i Dejana Јevđevića sa njihovim orkestrima, te koncert grupe "Crvena jabuka".

Na višednevnom programu Sabora su i takmičenja u narodnom višeboju, zdravičara, izbor za najljepšu narodnu nošnju, tradicionalna manifestacija "Stara dragačevska svadba", više koncerata trubačkih orkestara, među kojima su i koncerti Bobana Markovića, Dejana Petrovića i Dejana Lazarevića.

Najavljeni su i koncerti stranih trubačkih orkestara iz Francuske, Češke, Australije, Portugala i Slovenije, prenijeli su beogradski mediji.

U finalnom takmičenju Sabora trubača, koje je na programu u subotu, 10. avgusta, u 20.00 časova takmičiće se 16 trubačkih orkestara.

U nedjelju, 11. avgusta, od 19.00 časova pobjednici Sabora će održati koncert.

Prvi Dragačevski sabor trubača u Guči održan je sredinom oktobra 1961. godine, kada su u takmičenju učestvovala četiri orkestra.

Sabor trubača, poznat i kao "Guča festival", tradicionalna je festivalska manifestacija i jedinstvena smotra trubaštva koja se svake godine održava u varošici Guča, u Dragačevu, u regionu zapadne Srbije.

Skoro milion posetilaca iz Srbije i inostranstva dolazi svakog avgusta u ovo mjesto od 2.000 stanovnika.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.