Broji više od 400 eksponata

Otvoren obnovljeni Muzej Bitke na Sutjesci FOTO

  • 25.05.2019. 10:00

U Nacionalnom parku "Sutjeska" juče je otvoren obnovljeni Muzej Bitke na Sutjesci, čiju postavku čine oružje i municija, dijelovi uniformi, zastave, odlikovanja i razne lične stvari učesnika ove slavne epopeje iz Drugog svjetskog rata.

Muzej je osnovan 1985. godine, a uništen je u posljednjem ratu 1992. godine. 

Objekat u kojem je smješten Muzej u potpunosti je renoviran, a u njemu se nalaze i kafeterija i konferencijska sala na spratu. 

Direktor Nacionalnog parka "Sutjeska" Dejan Pavlović kaže da je nakon obnove Spomen-kuće i njenih fresaka, kao i nakon izbjeljivanja spomenika i saniranja velikog klizišta ispod spomen-kosturnice, obnovom Muzeja zaokružena rekonstrukcija i restauracija spomen-kompleksa u Dolini heroja. 

On navodi da postavka trenutno broji više od 400 eksponata, a da je plan da u skorije vrijeme poraste na više od 1.000 predmeta. 

"Postavku smo većim dijelom otkupili od pojedinaca, a nešto su ljudi dali dobrovoljno, tako da smo uspjeli da povratimo dio originalnih eksponata, a najvredniji među njima je automat čuvenog Vlada Šegrta. Ovo je samo dio, koji ćemo vremenom dopunjavati", rekao je Pavlović. 

Izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić istakao je na otvaranju Muzeja da se Nacionalnom parku, zahvaljujući menadžmentu i Vladi Srpske, vraća stari sjaj i da Dolina heroja ponovo postaje kompleks u koji će mladi rado dolaziti. 

Otvaranju Muzeja prisustvovao je i autor spomenika Bitke na Sutjesci, beogradski vajar Miodrag Živković, koji ističe da njegovo djelo danas izgleda odlično. 

"Spomenik izgleda savršeno, najbolje od otkrivanja, zahvaljujući direktoru Dejanu Pavloviću. On je dolazio kod mene u Beograd i konsultovali smo se šta treba da se uradi, kako da se spomenik održava", rekao je Živković. 

Ni u 91. godini Živković se ne predaje i još se bavi stvaranjem spomenika. 

"Ja sam kao mladić, još stvaram i nadam se da ću još nešto i realizovati", rekao je Živković. 

Svečanost otvaranja Muzeja Bitke na Sutjesci uveličana je nastupom pjevačkog dueta iz Srbije - braće Teofilovića. 

Тагови: