Užice

Otvoren međunarodni dječiji festival folklora "Licidersko srce"

  • Izvor: Srna
  • 15.08.2021.21:20

Međunarodni dječiji festival folklora "Licidersko srce", na kojem učestvuju i dječiji folklorni ansambli iz Republike Srpske, svečano je otvoren večeras u Užicu.

Festival se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a trajaće do 19. avgusta u Užicu, na Zlatiboru i u Višegradu.

Učestvuje oko 700 učesnika uzrasta od 10 do 16 godina iz Srbije, Republike Srpske, Bugarske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Ukrajine, Egipta, Moldavije, Gruzije.

Iz Republike Srpske na festivalu će učestvovati djeca iz Prijedora, Bratunca i Višegrada.

U ime jednog od suorganizatora ovog festivala - Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, okupljene je pozdravio stručni saradnik u ovom predstavništvu Borislav Maksimović, koji je istakao da podršku festivalu daju više od decenije.

"To je dobar primjer stalnog funkcionisanja veza srpskog naroda sa obje strane Drine, kao što je lijep primjer predanosti, truda i znanja Užičana koji, poštujući sva pravila struke, uspijevaju da i ovako velik međunarodni festival organizuju u vrijeme dok se cijeli svijet još bori sa pandemijom", rekao je Maksimović.

On je istakao da se ovih dana u Užicu, na Zlatiboru i u Višegradu slavi spoj mladosti, tradicije i igre, što je uvijek odlična prilika da djeca Srbije i Republike Srpske upoznaju običaje i igre iz svijeta i da djeca svijeta upoznaju srpske običaje i igre.

Maksimović je uvjeren da će djeca zajedno na najbolji način predstaviti svijetu srpsku kulturu i tradiciju, te istakao da svi učesnici Festivala doprinose očuvanju svoje tradicije i nacionalnog identiteta, a u susretu sa drugima uče nove stvari.

"Mladost je budućnost svake zemlje i dužni smo da im obezbijedimo najbolje moguće uslove za odrastanje kako bi izrasli u dobre i vrijedne ljude", rekao je Maksimović i poželio učesnicima da iz Srbije i Republike Srpske ponesu najbolje i najljepše utiske.

Učesnike manifestacije pozdravile su i gradonačelnica Jelena Raković Radivojević, a u ime organizatora Udruženja "Era" Ivana Cvetković, te ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandar Aleksandrovič.

Festival organizuje Udruženje građana "Era" iz Užica, a suorganizatori su grad Užice, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i Turistička organizacija Zlatibor. Ima podršku Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstvo spoljnih poslova - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Osim folklornog programa, festival prate brojni drugi sadržaji - izložbe, seminari, folklorne igraonice, turistički obilasci, ekološke i druge radionice.

Svečanom otvaranju na Trgu Partizana u 20.00 časova prethodio je defile folklornih ansambala.

Nakon svečanog otvaranja na Trgu će biti održan koncert Željka Vasića sa početkom u 21.30 časova.

Tagovi: