Tradicionalna manifestacija

Otvoren Međunardoni festival "Banjaluka-uhvati film"

  • 12.10.2018. 20:54

U Banjaluci je večeras otvoren osmi Međunarodni filmski festival "Uhvati film-Banjaluka" na kojem će biti prikazano 26 filmova o temi invalidnosti.

Direktor Festivala Dušica Lipovac rekla je novinarima prije otvaranja da je na ovogodišnji konkurs pristiglo 636 filmova iz 22 zemlje. 

"Prošle godine smo potpisali sporazum o saradnji sa Međunarodnim filmskim festivalom "Uhvati sa mnom ovaj dan-uhvati film", pa smo tako postali jedinstven regionalni filmski festival koji se, osim Banjaluke i Novog Sada, održava i u Rijeci i Kotoru", navela je Lipovčeva. 

Ona je navela da je prateća aktivnost Festivala izložba fotografija "Kultura i osobe sa invaliditetom", a biće održana i debata o ovoj temi čiji će moderator biti književnica Tanja Stupar Trifunović. 

Lipovčeva je dodala da su ovogodišnji festival podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske i grad Banjaluka, a medijski pokrovitelji su portali "Moja Srpska info" i "Moja Banjaluka info". 

Viši stručni saradnik u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Dobrinka Maksimović rekla je da je ovaj festival od samog početka imao podršku Vlade Srpske i ovog ministarstva.

"Ovaj festival je organizaciono manji, ali je po značaju važan kao i svi ostali. Osobe sa invaliditetom imaju ravnopravan status na javnom konkursu, s tim što smatram da bi trebalo da se više otvore, da zatraže pomoć volontera i pridobiju sve koji nisu iz kategorije invalidnosti da bi im pomogli u osmišljavanju i pisanju projekata i organizaciji. Treba da se otvore i prema svim resorima u Ministarstvu, koje je spremno da im pomogne i oni imaju prednost u finansiranju", navela je Maksimovićeva. 

Ona je dodala da Vlada Srpske godišnje izdvaja do 500 hiljada KM za projekte udruženja sa invaliditetom i da nijedan zahtjev nije odbijen. 

Direktor Filmskog festivala "Uhvati film" u Novom Sadu Milesa Milinković istakla je da su ovakvi festivali važni kada je riječ o mijenjanju svijesti prema osoba sa invaliditetom. 

Filmski festival "Uhvati film-Banjaluka" održava se danas i sutra u Muzičkom paviljonu Parka "Petar Kočić" u Banjaluci.