Pale

Otvoren "Јahorina film festival"

  • 25.09.2019. 21:35

Projekcijom filma "Taksi bluz" Miroslava Stamatova i svečanom ceremonijom večeras je na Palama otvoren Međunarodni festival dokumentarnog filma, turizma i ekologije "Јahorina film festival" tokom kojeg će biti prikazano 79 filmova iz 32 zemlje.

Direktor ovog festivala Mirko Despić rekao je novinarima da je za 13. festival bilo prijavljeno 507 filma iz 51 zemlje, a da je u zvaničan program uvršteno 79.

On je istakao da su filovi selektovani u četiri kategorije i da se u takmičarskom programu izdvaja srpski kanditat za Oskara i to film "Teslin narod" režisera Željka Mirkovića, koji govori o znamenitim Srbima koji su dali veliki doprinos, a koji će biti prikazan u petak u 17.00 časova.

Prema njegovim riječima, dešavanja na globalnom nivou donose teme svake godine, tako da su zatupljeni i filmovi o migrantskoj krizi koja traje više godina.

Ističući da su u početku bili dokumentarni filmovi koji su faktografski prikazivali šta se dešava tim ljudima, Despić je naveo da su ove godine zastupljeni filmovi ljubavnog karaktera među migrantima ili o migrantima koji su uspjeli da se socijalizuju u zemljama u koje su došli.

Član žirija Ahmet Bosnić pohvalio je sve filmove ovogodišnjeg festivala, istakavši da se teško opredijeliti jer je svaki na svoj način kvalitetan.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da je "Јahorina film festival" od velikog značaja za ovaj grad jer je namjera da se podrže sve aktivnosti u pravcu razvoja kulture i turizma.

"Ovaj festival spaja ta naša dva interesa. Zaslužuje podršku svih institucija", istakao je Vuković i čestitao svima koji učestvuju u organizaciji ovog festivala.

Autor filma "U dolovima ravnice" Bojan Vojnov iz Srbije rekao je da film predstavlja priču malog čovjeka na selu koji ima poseban pogled na savremenog čovjeka.

Vojnov, koji prvi put učestvuje na ovom festivalu, naveo je da je cilj filma da vrati čovjeka u prvobitne tokove života, da ga kroz jedan novi pogled upozna o svim zaboravljenim vrijednostima, tradiciji, kulturi.

Festivalske nagrade "Zlatni javor" biće dodijeljene za najbolji dokumentarni film, kratki igrani, eksperimentalni, dokumentarni televizijski, ekološki, turistički i studentski film odvojeno u međunarodnoj konkurenciji i u domaćoj konkurenciji.

Nagrade će biti dodijeljene i za Gran pri festivala za najbolji film bez obzira na kategoriju i "Zlatni javor" za najbolji film BiH.

O nagradama će odlučivati petočlani žiri koji prevodi prorektor banjalučkog Univerziteta Luka Kecman, a u kojem su novinar i putopisac Ahmed Bosnić, režiser Milovan Pandurević, TV režiser Marin Cvijetić i urednik redakcije za kulturu FTV Mario Pejić.

"Јahorina film festival" poznat je i po tome što ima potencijalno najveći broj gledalaca od svih festivala na svijetu, zahvaljujući činjenici da se filmovi prikazuju i na Televiziji "OSM" istovremeno sa prikazivanjem u projekcionim salama.

Ovaj festival jedini u Republici Srpskoj ima Savjet gledalaca koji se okuplja tokom i nakon završetka manifestacije i pomno prati odziv i komentare na brojne ankete.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.