Banjaluka

Otvoren 53. "Kočićev zbor"

21:29, 20.08.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
U Banjaluci je večeras otvoren 53. "Kočićev zbor", manifestacija kojom će ove sedmice većim brojem događaja biti proslavljen lik i djelo Petra Kočića - narodnog tribuna i velikana srpske književnosti.

Manifestaciju je otvorila pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković, koja je istakla da se ova manifestacija ne organizuje samo u čast Petra Kočića, nego i duha jednog mjesta. 

"Ono što je fascinanto kod Kočića jeste njegovo porijeklo i traganjem za svojim porijeklom, Kočić je došao do zaključka da su oni starinci Zmijanja, takozvanih Zimija – hrišćanskih podanika koji su za vrijeme turske vladavine uživali određenu autonomiju", rekla je Đakovićeva. 

Ona je dodala da je njegovo porijeklo fascinantno, te napomenula da su Kočić i zmijanjski vez porijeklom sa Manjače. 

"Ta dva vrhunska umjetnička djela - Kočićevo djelo i zmijanjski vez refleksija su naroda iz kojeg su potekli - otpornog, jakog, čvrstog karaktera i nježne duše", rekla je Đakovićeva. 

Prema njenim riječima, najmanje što može da učini Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, ali i cijela Srpska jeste da odaju priznanje ne samo Kočiću, nego i duhu mjesta, "koje je pobjednosno i koje dan danas nadjačava sve". 

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić istakao je da je Kočić bio nacionalni tribun i borac za nacionalna prava, te podsjetio da je prošle godine usvojen novi grb Banjaluke, na kojem je ovaj veliki književnik predstavljen kao čuvar grba. 

Radojičić je naveo da će u okviru ovogodišnjeg "Kočićevog zbora", koji već drugu godinu organizuje Grad Banjaluka, biti održano više manifestacija, među kojima i obilježavanje 150 godina prve srpske čitaonice u Banjaluci. 

Prije otvaranja manifestacije, Radojičić i predsjednik Udruženja književnika Srpske Predrag Bjelošević položili su vijenac na spomenik Petru Kočiću u parku koji nosi njegovo ime i gdje je ova manifestacija i otvorena. 

U ovom parku u okviru 53. "Kočićevog zbora" otvorena je izložba pod nazivom "Stripovijetke", autora Milorada Vicanovića, čiju postavku čine Kočićeve pripovijetke "Jablan" i "Kroz maglu" u stripu. 

Centralni događaji ove manifestacije su dodjela Kočićeve nagrade u subotu, 25. avgusta, u Banjaluci i veliki narodni zbor u Stričićima, rodnom mjestu ovog velikana srpske književnosti, u nedjelju, 26. avgusta.