24. po redu

Otvaren Međunarodni sajam knjige u Banjaluci

  • 10.09.2019. 18:24

U Banjaluci je večeras, u organizaciji "Glasa Srpske", otvoren 24. Međunarodni sajam knjige na kojem učestvuje više od stotinu izlagača.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je, prisustvujući otvaranju Sajma "Banjaluka 2019", da je književnost naroda najljepši izraz njegovog postojanja i trajanja i da treba biti ponosan na književno bogatstvo srpskog naroda.

"Sama srpska književnost u BiH je mnogostruko starija od Srpske", naglasila je Trivićeva u obraćanju.

Ona je rekla da se i posredstvom ovog sajma, koji podržava Ministarstvo prosvjete i kulture, njeguje i čuva književnost svog naroda.

"Sajam prevazilazi prostor dvorane "Borik" u kojem se održava, što se vidi po broju prijavljenih izdavača i predviđenih programa", navela je Trivićeva.

Ona je naglasila da je jedno od strateških opredjeljenja Ministarstva da njeguje jezik i pismo koji su nacionalni i kulturni identitet, zbog čega je veoma važno podržavati književnost, domaće izdavače i književnike i sve što njeguje pisanu rječ.

"Ono što je u ovom momentu posebno važno jeste što smo spajanjem plana reforme obrazovanja i usvojili dio koji se odnosi na digitalizaciju udžbenika, čemu će se okretati i izdavaštvo, jer 21. vijek zahtijeva i digitalizaciju izdanja", rekla je Trivićeva novinarima.

Ona je u tom kontekstu naglasila da se danas živi i u "Gutenbergovoj i Gugl galaksiji", što govori da se izdavaštvo mora prilagoditi i digitalnom izdanju.

Beogradski književnik Vule Žurić, koji je svečanom besjedom i otvorio ovogodišnji sajam, rekao je da to što ima čast da otvori ovu manifestaciju shvata kao jednu vrstu velike nagrade.

"Svakom piscu mnogo znači da otvori manifestaciju u kojoj je knjiga glavni gost, a pogotovo kada se takva manifestacija održava u Republici Srpskoj", istakao je Žurić.

Тагови:
  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.