Tode Nikoleti

Ono što kultura dotakne, to je novi život

  • 19.01.2019. 12:49

Tode Nikoletić iz Crvenke, jedan od najomiljenih srpskih dječijih pisaca današnjice, kaže da je Međunarodni festival poezije za djecu i mlade u Istočnom Sarajevu, kao jedan od nastarijih na ovim prostorima, jasno pokazao da je izuzetno potreban srpskom narodu za razvoj kulture na ovom području nakon svih golgota koje je prošao.

"Ako ne bismo imali ovakve manifestacije, stopili bismo se u potrošačko društo, asimilirali u određenu dogmu i ne bi ništa pametno mogli da polučimo. Zato je kultura, kao fenomen udruživanja različitosti, najbolja poluga razumijevanja. Najveća vrijednost ovog festivala jeste to što on odrasta uz djecu", naglašava Nikoletić.

Ovaj dječiji pisac, koji je učesnik svih 17 dosadašnjih skupova Međunarodnog festivala poezije za djecu i mlade u Istočnom Sarajevu, kaže da je ovaj festival važan kao posljednji koncentrični krug srpske kulture i, prije svega, srpskog poimanja kulturnog i nacionalnog identiteta uopšte.

Nikoletić kaže da najveća korist od Festivala u Istočnom Sarajevu nije samo predstavljanje velikih pjesničkih riječi, nego i upoznavanje mladih o modernim književnim kriterijumima.

"Putem kreativnih radionica i susreta sa avangardnim umjetnicima naša djeca stekla su izuzetno iskustvo i otuda nas hrabri erupcija darovitosti. Veoma je bitno naglasiti da su djeca shvatila i ulogu stavaraoca i nagon za svaralaštvom. To je jedini način da se opravdamo ovoj maloj planeti, koja se okreće kao kliker", kaže kaže Nikoletić.

On naglašava da ga posebno raduje činjenica da je jedan od pisaca koji je svih proteklih 17 godina redovni učesnik Međunarodnog festivala poezije za djecu i mlade u Istočnom Sarajevu i da mu je drago što je "začetnik lepe misije" i što se ugradio u temelj ovog divnog dječijeg projekta.

"Najvažnije je, zapravo, da svi gradimo ovu kuću koja se zove naš nacionalni interes i naš kulturni identitet, i zato i postoje ovako značajni festivali, koji na najbolji način slave sve ono što je veliko, dobro i uzvišeno", rekao je Nikoletić.

On poručuje da narod nikako ne smije da postane konzument hedonizma, jer treba da bude pokretač novih neuništivih duhovnih vrijednosti.

Svečanom akademijom "Tražim pomilovanje" 12. decembra u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo otvoren je trodnevni 17. Međunarodni festival poezije za djecu i mlade, koji je ove godine bio posvećen velikoj srpskoj pjesnikinji Desanki Maksimović.

Moto ovogodišnjeg festivala inspirisan je ciklusom pjesama "Tražim pomilovanje, lirska diskusija sa Dušanovim zakonikom", što je bila i tema ovogodišnjeg konkursa za mlade pjesnike od 18 do 30 godina.

Generalni pokrovitelj Festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, dok su generalni medijski pokrovitelji Radio-televizija Republike Srpske i Novinska agencija Republike Srpske - SRNA

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)