Miodrag Linta

Ojakču, vrličko kolo i bećarac upisati i kao srpsku baštinu

  • 30.12.2018. 14:57

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je da su ojkača, vrličko kolo i bećarac, iako srpska kulturna baština, upisani u Uneskovu listu kao kulturna baština Hrvatske, zbog čega Srbija treba da zatraži da se to promijeni.

Linda upozorio je da u Hrvatskoj, od dolaska na vlast HDZ-a 1990. do danas traje ubrzan proces otimanja srpske kulturne baštine.

Linta u saopštenju ističe da brojne činjenice jasno pokazuju da je apsolutno nepravedno da su ova tri elementa upisana na listi Uneska kao dio kulturne baštine Hrvatske i pozvao srpsko Ministarstvo kulture i informisanja da kod Uneska za njih pridruži i Srbiju, pored Hrvatske.

"Nažalost, jedan od važnih problema jeste činjenica što tadašnji čelni ljudi u Ministarstvu kulture Srbije nisu ništa učinili da se ojkanje, vrličko kolo i bećarac kandiduju za listu Uneska kao dio kulturnog nasljeđa Srbije i srpskog naroda", naveo je Linta i dodao da nadležne državne institucije Srbije imaju obavezu da vode računa o zaštiti srpske kulturne baštine.

Linta navodi da bi po hitnom postupku trebalo pripremiti i dostaviti Unesku kandidaturu ojkače, sa zahtjevom da u odluku iz 2010. godine doda konstataciju da predstavljaju i nematerijalno kulturno nasljeđe srpskog naroda iz Krajine, Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije.

Takođe, trebalo bi po hitnom postupku pripremiti dosije i dostaviti Unesku kandidature vrličkog kola i bećarca, sa zahtjevom da se u odluku iz novembra 2011. godine doda konstatacija da vrličko kolo predstavlja i nematerijalno kulturno nasljeđe srpskog naroda Vrličke Krajine, a bećarac nematerijalno kulturno nasljeđe srpskog naroda Slavonije, Baranje, Srema, Banata i Bačke.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.