Novi Grad

Održano veče da Ivanom Žigon

10:19, 20.04.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
U amfiteatru Kulturno-obrazovnog centra u Novom Gradu održano je veče sa glumicom Ivanom Žigon.

Žigonova je rekla da je sinoć sa publikom putovala na junačka mjesta. 

"I ovaj kraj i cijela Republika Srpska ima veličanstveno nasleđe, jer je Republika Srpska u najteže vrijeme velikom žrtvom odnijela pobjedu", rekla je Žigonova. 

Ona je, između ostalog, publici u Novom Gradu predstavila i prvi balet na guslama, koji je počela da radi prije pet godina. 

"Obavezni smo da shvatimo vrednosti života i da budemo zahvalni na svemu što nam daje. Kao umjetnik imam obavezu da talente koji su mi dati upotrebim u slavu umjetnosti za koju sam rođena", rekla je Žigonova. 

Žigonova kaže da nije, kako neki tumače, napustila pozorište, nego da je sveobuhvatnije shvatila umjetnost. 

Ona je u četvrtak, 18. aprila, u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske recitovala pjesme slikara Mladena Karana iz Novog Grada koji živi u Firenci, na promociji njegove knjige u Banjaluci. 

Žigonova je najavila da će 18. maja u Brodu kod Višegrada učestvovati u režiranju programa koji će biti upriličen povodom otvaranja mauzoleja žrtvama ustaškog terora. 

"To je jedan od događaja kada sjećanje postaje vječno. Kada zaboravljamo, postajemo okrnjeni i zato narodi treba da pamte. Lijepo je što Republika Srpska pamti", rekla je Žigonova. 

Ona je istakla da dobije snagu da radi kada je nadahnu djela ili osobine ljudi, te da se umjetnost "hvata" za trajne vrijednosti.