Prijedor

Održano donatorsko "Veče klavira"

  • 09.03.2020. 22:34

Donatorski koncert pod nazivom "Veče klavira" održan je večeras u prijedorskom pozorištu u organizaciji Muzičke škole "Savo Balaban".

Svoj talenat pred domaćom publikom predstavili su višestruko nagrađivani učenici drugog razreda srednje muzičke škole na klavirskom odsjeku Filip Dukić i Nikola Đorojević.

Prihod prikupljen od ulaznica, čija je cijena bila pet KM, namijenjen je za njihovo dalje usavršavanje.

Direktor Muzičke škole "Savo Balaban" Aljoša Novaković rekao je novinarima da je podrška talentovanim mladim pijanistima potrebna radi učešća na predstojećim međunarodnim takmičenjima.

"U pitanju su fantastični učenici koji su već u prvoj godini srednje škole ostvarili ogromne rezultate", naglasio je Novaković.

On je dodao da su za njihov uspješan rad najzaslužniji njihovi profesori klavira - Brankica Crnogorac i Anđela Lajić, koje su bile i pokretači ideje o organizovanju ovog donatorskog koncerta.

Lajićeva je istakla da su ova dva učenika izuzetno talentovana i da su zaslužili da im se organizuje jedan ovakav koncert, čiji je cilj prikupljanje sredstava za sve njihove nastupe, takmičenja i usavršavanje.

Iako je tek početak godine, mladi pijanista Nikola Đorojević je već osvojio prvu nagradu i bio laureat takmičenja u Šapcu, te drugu nagradu u Beogradu, a priprema se za takmičenja u Varaždinu, Bijeljini i za banjalučki Bijenale.

Đorojević je rekao da mu je ovaj koncert dobra priprema za buduća takmičenja.

Njegov kolega Filip Dukić izjavio je da se i on priprema za ista takmičenja, a da među njima postoji samo pozitivno rivalstvo i, prije svega, drugarstvo.

Na repertoaru su večeras bila klavirska djela Mocarta, Betovena, Šopena, Skrjabina, kao i djela populaarne muzike.

Veče je upotpunio nastup profesora solo pjevanja Anete Šurlan.

Solidno popunjena sala prijedorskog pozorišta i prodatih oko 200 ulaznica, potvrda su da je donatorski koncert bio uspješan.