Trebinje grad kulture

Održane 51. "Dučićeve večeri poezije"

  • 14.10.2018. 20:25

Sve je u znaku Jovana Dučića, najpoznatijeg  Trebinjca. Održane su  51 „Dučićeve večeri poezije“. „Kod kneza na balu“ bili su gosti sa svih strana ipak najviše je Trebinjaca. Kažu ovaj grad se iz godine u godinu srpskom velikanu sve više odužuje i zahvaljuje.

"Svake Dučićeve večeri su uvijek na neki način nove, iako je mnogo toga već rečeno o Dučiću" kaže Mira Bokun iz Trebinja. 

Dučić je značajan i za Bijeljinu i za Trebinje. U Bijeljini je bio učitelj, imao veliku svoju ljubav u Bijeljini, a za Trebinje svi znamo koliko je značajan Dučić" rekla je Milojka Vuleta iz Bijeljine.

"Jovan Dučić i Trebinje su jedno," kaže Beograđanka Violeta Bojić.

Jovan Dučić je inspiracija mnogima. Zato su na jug Srpske stigli pjesnici sa svih strana. Priznaju da kada se priča o ličnosti kakav je Dučić uvijek zafali riječi.

"Dučić je hrabrost. Hrabrost da se voli svoj narod iznad svega, svoja zemlja, crkva. Hrabrost da se bude svoj na svome," rekao je pjesnik Boško Suvajdžić.

A svome Trebinju Jovan Dučić je podario mnogo toga. Ovaj grad zahvaljujući njemu još odavno nosi epitet grada kulture, isto tako pjesnik je gradu na Trebišnjici zacrtao jasan put.

Mišljenja smo da je naša obaveza da nastavimo graditi Trebinje, grad kulture na Dučićevom putu, kako je to on zamislio i mislim da se nećemo zacrveniti ispred budućih generacija koje budu nastavile naš put," kaže Luka Petrović, gradonačelnik Trebinja.đ

„Dučićeve večeri poezije“ najsvečaniji su kulturni događaj na jugu. U okviru ove manifestacije otvarane su izložbe, igrane predstave, održano je i poetsko veče „Na Dučićevom putu“ ali i svečana akademija „Kod kneza na balu“.