Šamac

Održana međunarodna smotra folklora "Mesfo 2019"

  • 11.11.2019. 08:19

U Obudovcu, kod Šamca, održana je deseta Međunarodna smotra folklora "Mesfo" na kojoj se predstavilo 300 učesnika iz Republike Srpske, Federacije BiH, Brčko distrikta, Srbije i Hrvatske.

Manifestacija je održana sinoć u Domu kulture "Dr Milan Jelić", u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" iz Obudovca.

Koreografijama iz svog kraja publici su se predstavila kulturno-umjetnička društva "Vuk Karadžić" iz Loznice, "Srem" iz Jakova, "Sveti Sava" iz Kanjiže, "Branislav Nušić" iz Borova, "Prosvjeta" iz Virovitice, "Prosvjeta" iz Obudovca, "Ravnica" iz naselja Bok u Oštroj Luci, "Crnjelovo" iz istoimenog bijeljinskog naselja, "Miloš Kupres" iz Kožuha kod Doboja, "Bijela" iz Brčko distrikta.

Manifestaciju je svečano otvorio načelnik opštine Šamac Đorđe Miličević, koji je izrazio zadovoljstvo organizacijom i učešćem velikog broja mladih, posebno društava iz okolnih država.

Miličević je istakao da će opština nastaviti da pruža podršku SPKD "Prosvjeta" iz Obudovca.

Predsjednik SPKD "Prosvjete" Obudovac Milan Nikolić rekao je da ovo društvo nastoji da očuva tradiciju, kulturu, običaje i igre iz ovih krajeva, te izrazio zadovoljstvo što je ovaj događaj prerastao u tradiciju.

On je dodao da ove godine na manifestaciji prvi put učestvuju društva iz naselja Bok u Oštroj Luci, Kanjiže, Loznice, Crnjelova i naselja Kožuhe.

"Za proteklih deset godina na ovoj manifestaciji je učestovalo više od 45 društava iz bivše Jugoslavije i Mađarske", naveo je Nikolić.

Generalni sponzor manifestacije je opština Šamac sa privrednicima i drugim donatorima iz Obudovca.

Svim učesnicima dodijeljene su zahvalnice i prigodni pokloni.
 

Тагови: