"Gradiška jesen 2018"

Održana manifestacija "Pod orasom kolo vode vile"

  • 16.09.2018. 21:14

Kulturna manifestacije "Pod orasom kolo vode vile" održana je večeras pod starim stoljetnim orahom u dvorištu Osnovne škole "Petar Kočić" u Novoj Topoli.

U okviru ove manifestacije održana je revija narodnih nošnji i predstavljena knjiga "Narodne nošnje Lijevča polja" autora Darija Drinića. 

Manifestaciji je prisustvovao i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, koji je pohvalio Drinićevu ideju da organizuje nesvakidašnji kulturni događaj, koji veže očuvanje prirode i novotopolskog starog oraha i očuvanje kulture ovog kraja. 

"Mnogi su ovdje dolazili i vidjeli veliko drvo ali nisu razmišljali o njegovoj starosti i značaju za Novu Topolu. Ovo je i prilika da stari orah u dvorištu škole dobije veći značaj i da se u narednom periodu ovdje održavaju i druge manifestacije", rekao je Malešević. 

Drinić je naveo da se na manifestaciji predstavila ženska pjevačka grupa Kulturno-umjetničkog društva "Kolovit" iz Gradiške, čiji su članovi nosili i originalne narodne nošnje sa područja Lijevča polja i okoline Banjaluke. 

On je istakao da je ova manifestacija pokazatelj da se zanimljiv kulturni događaj može održati i "mimo krova, pod krošnjom jednog stoljetnog stabla". 

Drinić je rekao da je u toku procedura zaštite novotopolskog starog oraha, koju je na njegovu inicijativu pokrenulo Ministarstvo prosvjete i kulture, odnosno Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa Republike Srpske. 

On je dodao da procedure vezane za imovinsko-pravne poslove riješava opština Gradiška, te da je inicijativu podržao i načelnik opštine Zoran Adžić. 

"Stručnjaci republičkog Zavoda su bili na terenu i ostali su zadivljeni veličinom, ali i otpornošću i zdravljem stabla oraha", dodao je Drinić. 

Manifestacija "Pod orasom kolo vode vile" održana je u okviru 16. festivala folklora, koji Kulturno-umjetničko društvo "Kolovit" iz Gradiške organizuje u oviru programa manifestacije "Gradiška jesen 2018". 

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.