U Banskom dvoru

Održan koncert Simfonijskog orkestra Banjalučke filharmonije

  • 14.01.2019. 19:12

Prvi dan pravoslavne Nove godine, tradicionalno, rezervisan je za koncert Simfonijskog orkestra Banjalučke filharmonije.

Organizovan je osmi put zaredom, a interes je, i ove godine, bio veliki. Karte su podijeljene za rekordnih 17 minuta. Publika je uživala, ali i članovi simfonijskog orkestra. 

"Kao i svaki put meni je velika čast da budem dio novogodišnjeg koncerta. Ovo je naša četvrta saradnja, drugi put da pjevam na novogodišnjem koncertu. Blaga trema i uzbuđenje postoje", istakla je Maja Manojlović, solistkinja. 

"Mi smo se trudili kao i svake godine da ovim kompozicijama poželimo najljepše želje svim gledaocima u sali, svim gledaocima na banjalučkim ulicama ispred Kulutrnog centra Banski dvor i svim gledaocima Republike Srpske", istakao je Ivan Otašević, direktor Banjalučke filharmonije. 

Novogodišnji koncert pratila je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović. Kaže da je Banjaluka, između ostalog, i zbog Filharonije postala prepoznatljiva. 

"Drago mi je što sam u ranijem periodu kao predstavnik Vlade, a sada kao predsjednik Republike mogla da podržim, između ostalog i osnivanje i sve one prve korake kada je u pitanju Filharmonija. Isto tako sam zadovoljna što smo u prethodnom periodu uspjeli da na taj način uspostavimo i policijski orkestar i biće toga još i naravno da naši ljudi pokažu svoj talenat, ali da se isto tako udružujemo sa drugima kad treba da crpimo znanje", istakla je Željka Cvijanović, predsjendik Republike Srpske. 

Koncert je, osim u svečanoj sali, praćen na video zidu ispred Kulturnog centra. To je, kažu mnogi, pokazalo da je orkestar prerastao kapacitet Banskog dvora. 

"Svi smo pjevali i pljeskali zajedno sa dirigentom i sa pjevačicom. Bilo je izvanredno". 

"Moji su utisci više nego savršeni. Preselili smo malo Beča kod nas, pa su utisci stvarno prekrasni". 

"Sve je odlično kao i svake godine, tako da sve što se kaže je suvišno", istakli su posjetioci. 

Dirigenti orkestra Banjalučke filharmonije ove godine bili su maestro Aleksandar Kojić i Dušan Urošević, a solistkinje Dunja Simić i Maja Manojlović. Pored kompozicija Bramsa, Štrausa, Bajića ove godine program je osvježen zabavnim, filmskim numerama. Koncertu su prisustovali i pojedini ministri u Vladi Republike Srpske i predstavnici kulturnog i javnog života.