Obilježeno 90 godina Biblioteke grada Beograda

  • 11.01.2021. 17:40

Biblioteka grada Beograda obilježila je danas 90 godina postojanja, a tom prilikom dodijeljene su i prigodne nagrade za najboljeg bibliotekara u Beogradu, za najboljeg izdavača i za najčitaniju knjigu.

Nagrada "Marija Ilić Agapova", koja nosi ime osnivača Biblioteke grada Beograda, za najboljeg bibliotekara prijestonice dodijeljena je Tanji Ivanović, bibliotekaru-savjetniku u Biblioteci Srpske akademije nauka i umetnosti.

Nagrada "Gligorije Vozarović" za najboljeg izdavača u 2020. godini dodijeljena je Izdavačkoj kući "Laguna" kao najvećem izdavaču u Srbiji.

Prema podacima iz mreže Biblioteke grada Beograda, najčitanija knjiga savremene prevedene književnosti u 2020. godini je roman italijanske književnice Elene Ferante "Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju" u izdanju Izdavačkog preduzeća "Booka".

Nagrada "Čitalac godine" u kategoriji djece do 14 godina pripala je jedanaestogodišnjem Denisu Rahmanoviću iz beogradske opštine Palilula, saopšteno je na sajtu ove biblioteke.

Specijalno priznanje Biblioteke grada Beograda - Povelja za izuzetan doprinos ove godine je dodijeljena uredniku i novinaru RTS-a Mariji Miljević Rajšić, koja je redovno pratila sve programske aktivnosti i širu javnost upoznavala o cjelokupnom radu Biblioteke.

Povodom 90 godina Biblioteke grada Beograda, Rajšićeva je priredila autorsku emisiju - TV feljton o istorijatu ove biblioteke.

Biblioteka grada Beograda je gradska biblioteka, po tipu i funkcijama javna i matična, najveća pozajmna biblioteka u Srbiji.

Osnovana je 1931. godine, ali istorijske početke ima već u 19. vijeku.

Činom svečanog osveštanja Opštinske biblioteke i Muzeja, 11. januara 1931. godine, Beograd dobija modernu gradsku biblioteku, cijeli jedan vijek nakon prve pozajmne Biblioteke varoši beogradske Gligorija Vozarovića.

Mariju Ilić je postavljena za bibliotekara i ona, ugledajući se na principe rada savremenih evropskih i američkih biblioteka, knjige sređuje prema decimalnoj klasifikaciji. Iste godine, otvorena je i prva javna dječija biblioteka u Kraljevini Jugoslaviji.

Poslije više seoba, u maju 1935. godine, Opštinska biblioteka i Muzej doseljavaju se u zgradu u Ulici kneginje Ljubice, broj jedan, u današnju Zmaj Jovinu ulicu.

Njemačko bombardovanje 6. aprila 1941. godine nanosi ovoj biblioteci neprocjenjivu kulturnu i materijalnu štetu, a od zapaljivih bombi izgorio je krov i posljednji sprat, ali, ipak, Biblioteka grada Beograda ne prekida rad sa čitaocima.

Prema Zakonu o bibliotekama, Biblioteka grada Beograda je od 1961. godine određena za matičnu biblioteku za područje grada.

Godine 1986. Biblioteka grada Beograda je preseljena u adaptiranu zgradu u Knez Mihailovoj, broj 56, u centru Beograda, gdje se i danas nalazi.

U oktobru iste godine, pjesnikinja Desanka Maksimović svečano otvara novu zgradu Biblioteke grada Beograda. U svom govoru rekla je: "Da smo tri veka tražili gde ćemo je staviti, ne bismo joj lepše mesto našli: u pročelje je gleda pesnik Milan Rakić, nedaleko na Kalemegdanu su i Branko Radičević, Vojislav Ilić, Bora Stanković, da ne nabrajamo sve čija će dela vekovati pod krovom ove biblioteke...".

Povodom sedamdeset godina od osnivanja Biblioteke grada Beograda, 11. januara 2001. godine svečano je obilježen Dan Biblioteke, a povodom toga objavljena knjiga odabranih radova prvog upravnika Marije Ilić Agapove i ustanovljena nagrada najboljem bibliotekaru Beograda nazvana njenim imenom.

Biblioteka grada Beograda postaje prva javna kompjuterizovana pozajmna biblioteka u zemlji. Danas se u njenom sastavu nalazi 13 opštinskih biblioteka sa područja grada Beograda.

Biblioteka raspolaže fondom od blizu 1.800.000 jedinica i ima više od 100.000 članova.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?