Svetosavska akademija u Brčkom

Obilježeno 800 godina od samostalnosti SPC

  • 24.01.2019. 22:45

U Domu kulture u Brčkom večeras je održana Svetosavska akademija pod nazivom "Sa lučom u ruci i krstom u duši" posvećena velikom jubileju - obilježavanju 800 godina od proglašenja samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Akademiju su organizovali Svetosavska omladinska zajednica i Crkvena opština Brčko, uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija. 

Koordinator Svetosavske omladinske zajednice u Brčkom protođakon Kristijan Đokić istakao je da je Svetosavska akademija centralna svečanost kojom se proslavlja ovaj praznik i govori o liku, djelu, životu i vječnom nasljeđu utemeljivača srpske crkve, države i školstva - Svetog Save. 

"Ove godine kada slavimo 800 godina postojanja Srpske pravoslavne crkve, jedna je poruka za sve nas - da se preko Svetog Save vratimo našim korijenima i našoj svetoj Pravoslavnoj crkvi", rekao je protođakon Đokić. 

On je podsjetio da je 1219. godine Srpska pravoslavna crkva postala autokefalna najviše zahvaljujući Svetom Savi i njegovom ocu Svetom Simeonu. 

Autor, scenarista i reditelj Svetosavske akademije u Brčkom Biljana Đurović ističe da je ovogodišnja akademija posvećena obilježavanju  800 godina od proglašenja samostalnosti Srpske pravoslavne crkve. 

"Tekstove i cijelu akademiju zasnovali smo na zavještanju Svetog Simeona Svetom Savi, a to je da čuva srpsku zemlju i narod, srpski jezik i pjesmu i sve što je naše", rekla je Đurovićeva, glumica i profesor scenskog govora iz Beograda. 

Član brčanske Etno-grupe "Bosiljak" Dragana Radovanović kaže da je ovoj etno- grupi ukazana velika čast kada su pozvani da nastupaju na Svetosavskoj akademiji. 

"Etno-grupa `Bosiljak` se takođe bori da sačuva srpsku pjesmu i tradiciju sa ovih prostora i šire. Animiramo mlade, tako da u grupi imamo i članove uzrasta do 10 godina", rekla je Radovanovićeva. 

Osim Etno-grupe "Bosiljak" u programu su učestvovali i pisac Blagoje Baković, Beogradski muški hor pod rukovodstvom protođakona Vladimira Rumenića, dramski umjetnik Aleksandar Lazić, etno pjevač Katarina Gojković, recitatorska sekcija i pjevačka grupa "Vijenac" SPKD "Prosvjeta" Brčko, Dječiji hor "Blagoslov" iz Sremske Mitrovice i guslar Ognjen Okilj.