Reditelja Ivana Ikića

"Oaza" - srpski kandidat za Oskara

  • Izvor: Srna
  • 09.09.2021.16:39

Film "Oaza" reditelja Ivana Ikića kandidat je Srbije u trci za predstojeću 94. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke - Oskar, u kategoriji za najbolji međunarodni film, saopštio je Filmski centar Srbije.

Predstavnika Srbije u trci za prestižnu zlatnu statuetu odabrala je komisija koju su činili: profesorka FDU Nevena Daković (predsjednik) i članovi Miroljub Stojanović (filmski kritičar), Dragan Marinković (reditelj), Siniša Bokan (profesor), Zoran Јanković (producent), Miloš Spasojević (direktor fotografije) i Tomislav Gavrić (kritičar i teoretičar filma).

Po ocjeni žirija, ovo je bila jedna od najboljih godina srpske kinematografije, a u izboru srpskog kandidata za Oskar našlo se osam izuzetno distinktivnih i kvalitetnih filmova.

- Poslije duge diskusije i tri kruga glasanja, Komisija je donijela odluku da je kandidat Srbije za nagradu Oskar film Ivana Ikića "Oaza", u produkciji Sense Produkcije. Priča delikatne teme o ljubavnom trouglu, atipičnih junaka, mladih sa posebnim potrebama prerasta u metaforu, koja odjekuje u svim podnebljima i vremenima. U tom smislu, rediteljski postupak odlikuje preciznost koja se prilagođavala nepredvidljivosti situacija rada sa naturščicima. Istovremeno, prati scenario napisan u duhu od italijanskog neorealizma do rumunskog minimalizma. Spretno uklapanje narativnih tokova i rad sa glumcima predstavljali su izazov koji je savladala cijela autorska ekipa - navodi se, pored ostalog, u obrazloženju Komisije.

Tagovi: