Na međunarodnom festivalu u Parizu

Nove nagrade za film „Granice kiše“ iz Republike Srpske

  • 02.04.2019. 13:56

Film "Granice kiše" Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića proglašen je najboljim filmom na medjunarodnom filmskom festivalu u Parizu – L'Europe autour de l'Europe (Evropa oko Evrope) - i tako osvojio glavnu nagradu festivala: ‘Prix Sauvage’ (Pri sovaž). Film je osvojio i još jednu nagradu koju na festivalu dodjeljuje žiri mladih. 

Reditelj i scenarista Vlastimir Sudar koji je u Parizu primio nagradu, zahvalio se svim članovima ekipe koji su poslije višegodišnjeg rada na filmu i svih problema koji su mučili ovu produkciju ostali istrajni i odani projektu do samog kraja – te je njima i posvetio ove dvije nagrade.

Debitantsko ostvarenje Sudara i Mijovića je na pariskom festivalu, održanom od 14. do 31. marta, imalo svoju francusku premijeru u kultnom bioskopu “L’Entrepot” koji je osnovao Frederik Miteran, nećak nekadašnjeg predsjednika Fransoa Miterana, a kasnije ministar kulture Francuske. Na festivalu je prikazano preko 100 filmova, a u glavni takmičarski program uvršteno je samo osam. 

U izjavi stručnog žirija rečeno je da je: “pobijedio film koji afirmativno gleda na život, a što je danas više nego potrebno. To je film u kome ljubav stoji uspravno, kao dokaz i potvrda samoj sebi.”

Da je film očarao parisku publiku i kritiku potvrdjuje i veoma naklonjena izjava žirija mladih filmskih profesionalaca, sastavljenoj od šest članova, koja je dodjelila filmu svoje Specijalno priznanje. Mladi žiri je objasnio kako je bio: “zaveden ovim filmom koji izaziva ustaljene Zapadne slike o Balkanu, i nasuprot njima poziva na razmišljanje, ljubav i pomirenje.” Mladi žiri dalje opisuje film kako uspješno: “slika ožiljke rata i razdvajanja po prekrasnom balkanskom krajoliku, i onda ih liječi koracima glavne junakinje Jagode (Kristina Obradović), koja je oličenje slobodne misli i novih pogleda na budućnost.” Film tako, u zaključku žirija: “daje glas novim generacijama”. 

Poslije nagrada u Italiji i Francuskoj u martu mjesecu, film nastavlja uspiješan niz medjunarodnih nastupa koji je započeo svjetskom premijerom u Montrealu. Nakon toga prikazan je na vodećim filmskim festivalima u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Rusiji, Švedskoj i zemljama regiona.

Iza filma stoje producentske kuće Balkan Kino iz Beograda, Montenegro Max Films iz Podgorice, Media Plus iz Beograda i Oskar Film iz Banja Luke. Film su finansirali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture Crne Gore, Filmski centar Srbije, Geteborški filmski festival, Radio televizija Crne Gore i drugi.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)