Njegovanje kulture sjećanja

  • 15.11.2019. 21:17

​„Veoma je važno njegovati kulturu sjećanja na sve važne događaje koji su obilježili našu istoriju, kako bi novim naraštajima ostavili u nasljedstvo osjećaj slobode i pravde i svih ostalih civilizacijskih vrijednosti na kojima počiva čovječanstvo“, rekla je pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković govoreći na panelu Foruma slovenskih kultura na temu „75. godišnjica od Velike pobjede - Književnost, film, pozorište“ u okviru Osmog međunarodnog kulturnog foruma u Sankt Peterburgu.

Đakovićeva je podsjetila  da je 22. aprila 1945. godine oslobođen koncentracioni logor Jasenovac  i Banja Luka, zbog čega će naredne godine biti organizovan prigodan program u Memorijalnom centru Donja Gradina i u Banjoj Luci.

Arhiv Republike Srpske planira izložbu „Banja Luka i Krajina u oslobodilačkom ratu“, kao i nekoliko publikacija koje se odnose na dokumentarno nasljeđe rata 1941-1945. godine.

„Arhiv će krajem 2019. godine objaviti memoare iz ratnog vremena a u planu je i digitalizacija čitave zbirke memoara, od kojih se većina odnosi na djelovanje pokreta otpora u Drugom svjetskom ratu“, rekla je Đakovićeva.

Potvrdila je da će Memorijalni centar Donja Gradina, pored obilježavanja godišnjice proboja, pripremiti izložbu koja će biti predstavljena u Beogradu, dok će Kinoteka u Istočnom Sarajevu prirediti reviju dokumentarnih i drugih filmova pod radnim naslovom "Vrijeme iskušenja - vrijeme pobjede".

„Muzej Republike Srpske ostvario je saradnju sa moskovskim Muzejom pobjede, koji će biti domaćin izložbe o koncentracionom logorom Jasenovac u januaru 2020. godine“, potvrdila je Đakovićeva.

Dodala je da će se uključiti i većina lokalnih biblioteka i muzeja koji će organizovati razgovore o knjigama, izložbe, projekcije filmova, predavanja i obilazak memorijalnih mjesta.

Forum slovenskih kultura je specijalni programski gost Osmog međunarodnog kulturnog foruma u Sankt Peterburgu a ove godine je okupio više od 30 učesnika iz slovenskih zemalja koji će učestvovati na događajima u 15 tematski različitih sekcija.

Na Međunarodnom kulturnom forumu svake godine učestvuje više od 35 hiljada učesnika iz cijelog svijeta a centralna tema ove godine je „Kulturni kodeksi u kontekstu globalizacije“ koja ima cilj da podstakne globalni dijalog kultura i ojača odnose među državama.