Njegovanje kulture govora

12:21, 07.11.2019.
​„Njegovanje srpskog jezika i podizanja svijesti o važnosti kulture govora i lijepog izražavanja su glavni ciljevi kampanje ′Karavan kulture govora′", rekla je ministar prosvjete i kulture mr Natalija  Trivić otvarajući javnu tribinu u okviru ove kampanje u Banjoj Luci.

„Karavan kulture govora" dio je nacionalne kampanje „Njegujmo srpski jezik" koju je u Srbiji pokrenulo Ministarstvo kulture i informisanja.

„Nakon održanog Foruma o ćirilici u martu ove godine, i ovaj projekat predstavlja nastavak planiranih aktivnosti na realizaciji Povelje o srpskom kulturnom prostoru, sporazuma kojim smo definisali politiku zajedničkog djelovanja u oblasti kulture Republike Srpske i Srbije. U ovom trenutku smo na zajedničkom putu afirmacije srpskog jezika i osnaživanja kulture govora u svakodnevici", istakla je Trivićeva.

Naglasila je nastojanje Ministarstva da potcrta važnost očuvanja srpskog jezika u aktuelnim sociološkim i političkim okolnostima, kao i da razmotri mogućnosti za unapređenje kulture govora, njene promocije i afirmacije, prvenstveno kod mladih ljudi.

Francuski humanista Arno Gujon govorio je o tome kako je naučio srpski jezik, jedan od najtežih jezika na svijetu.

„Srpski jezik sam naučio kako bih što bolje razumeo srpski narod koji živi na Kosovu i Metohiji i celoj Srbiji, da što bolje razumem njihovu situaciju, te da o njoj svedočim u Francuskoj", rekao je Gujon.

Predstavnik Udruženja za unapređenje i razvoj kulture javnog govora „Izražajnost" Slobodan Roksandić govorio je o potrebi da se svakodnevno njeguje kultura govora.

„Važno je da podstaknemo mlade i djecu da usvoje dobre govorne navike, jer je veština usmenog izražavanja značajna, na osnovu nje će praviti uspehe u životu", istakao je Roksandić.

Lingvista Milorad Telebak rekao je da bez očuvanja jezika nema ni znanja, ni napretka društva i naglasio značaj ove kampanje u pogledu njegovanja kulture govora i zaštite srpskog jezika i pisma.

„Karavan kulture govora" započeo je u Banjoj Luci a nastavlja se u Prijedoru, Doboju, Brčkom, Zvorniku, Trebinju i Istočnom Sarajevu kako bi se mladim kroz edukativne radionice približio značaj negovanja ispravnih govornih navika.