53. Festival glumačkih ostvarenja

Niš: Gran pri "Naisa" glumcu Milošu Bikoviću

  • 01.09.2018. 13:37

U Nišu je završen tradicionalni 53. Festival glumačkih ostvarenja - Filmski susreti, a najprestižnija nagrada Gran pri "Naisa" za najbolje glumačko ostvarenje pripalo je beogradskom glumcu Milošu Bikoviću za ulogu Petra Maraša u filmu "Južni vetar".

Film je inspirisan autentičnim iskustvima ljudi koji su bili uključeni u kriminalne aktivnosti tokom devedesetih godina prošlog vijeka, u svijetu ekstremnog nasilja i siromaštva, a osim Bikovića, glavne uloge tumačili su Miodrag Radonjić i Miloš Timotijević. 

Biković nije prisustovao dodjeli nagrade, budući da snima film u Rusiji, ali je publici zahvalio putem video-snimka koji je sinoć emitovan na ljetnoj pozornici niške tvrđave nakog proglašenja pobjednika. 

Nagrada za najbolju žensku ulogu "Carica Teodora" pripala je Marti Bjelici, a nagrada na najbolju mušku ulogu "Car Konstantnin" Radovanu Vujoviću, odlučio je žiri kojim je predsjedavala Ana Sofrenović, a pomagali joj Bojana Maljević i Tihomir Stanić. 

Povelju za najbolju žensku ulogu dobila je Marija Pekić, a za najbolju mušku ulogu Mladen Sovilj. 

Nagrada za najbolju žensku epozodnu ulogu pripala je Olgi Idanović, za mušku epizodnu Miodragu Rakiću, a za debitansku Nenadu Marašu. 

Nagrada za najkomičniju ulogu, koja nosi ime preminulog glumca Milorada Mandića Mande, a dodjeljuje se od prošle godine, na ovogodišnjem festivalu pripala je Srđanu Todoroviću. 

Na samom otvaranju festivala glumcu Radošu Bajiću uručena je nagrada Udruženja filmskih glumaca Srbije za izuzetan doprinos umjetnosti glume u domaćem igranom filmu, koja nosi ime doajena srpskog glumišta Pavla Vuisića. 

Na Festivalu, osim filma "Južni vetar", prikazana su i filmska ostvarenja "Granice kiše" reditelja Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara, "Izgrednici" Dejana Zečevića i "Prokleti pas" Dragana Pešikana.

Publika u Nišu mogla je da pogleda i projekciju filmova "Meso" Saše Hajdukovića, "Agape" Branka Šmita, "Patuljci sa naslovnih strana" Milorada Milinkovića, "Ederlezi rajsing" Lazara Bodrožea, "Zlogonje" Raška Miljkovića, "O bubicama i herojima" Petra Pašića, "Žaba" Elmira Jukića i "Komins Sans" Nevija Marasovića.

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије