Promocija u Beogradu

Nele Karajlić predstavio svoj novi roman "Solunska 28"

  • 05.06.2018. 21:51

U Beogradu je večeras promovisana nova knjiga Nenada Jankovića "Solunska 28", koja govori o beogradskoj kući u Solunskoj ulici izgrađenoj krajem 19. vijeka koja je dijelila sudbinu cijelog grada i prošla sve što se dešavalo u 20. vijeku - ratove, promjene društvenih i sistema vrijednosti, kao i načina razmišljanja.

Janković, poznatiji kao Dr Nele Karajlić, rekao je da je motivaciju za roman našao kada je prije "20 i kusur godina" došao u Beograd sa porodicom i 250 maraka u džepu, tražeći da iznajmi stan "jer je bilo jasno da će nesporazum između naroda u Sarajevu trajati duže od planiranog", te saznao da je dijelom vlasnik kuće na Dorćolu u Solunskoj 28. 

"Kada sam saznao priču o toj kući i da je moj otac tu bio dva puta, oba puta kao izbjeglica, 1941. i 1992. godine, stojeći ispred te kuće obećao sam joj da ću napisati veliki roman o njoj, pa makar pola toga i izmislio. A i za to što je izmišljeno teško je dokazati da se nije desilo", rekao je Nele Karajlić tokom promocije knjige na "Dorćol placu". 

Direktor izdavača "Lagune" Dejan Papić istakao je da je ovo veoma ozbiljan roman veoma talentovanog pisca, te da Nele Karajlić, koji je Sarajlija, o Beogradu priča bolje od velike većine Beograđana. 

"Ovo je knjiga koje će razočarati sve koji očekuju komediografa i komedijaša, kao i one `čiste Beograđane`", naglasio je Papić, dodajući da je riječ o prvom dijelu trilogije. 

Pisac i književni kritičar Vule Žurić rekao je da je najnovija knjiga Neleta Karajlića jedan od najpolitičkijih romana o Prvom svjetskom ratu u kojem rata uopšte i nema. 

On kaže da Karajlić u romanu vrlo hrabro nudi drugi svijet u kojem se nalazi sve ono o čemu kao rok muzičar pjeva. 

"To je roman čovjeka koji izuzetno pametno promišlja sve što se dešava na našoj političkoj sceni, a da u romanu nema ni trunke politike. Zato je ovo veoma interesantna knjiga koja će vas terati da je čitate dok ne pročitate", naglasio je Žurić. 

Profesor Tanja Popović, predavač na Katedri za opštu književnost Filološkog fakulteta, rekla je da roman daje "prećutnu istoriju Evrope" s početka 20. vijeka, koja očekuje Prvi svjetski rat, a da to ni sama ne zna. 

Popovićeva je istakla da je jedna od vrijednosti knjige vještina kojom je autor ispričao priču o nekoliko porodica, a da je ta priča ostala kompaktna, napominjući da ta vještina mnogima nije uspjevala, a jeste nekim velikim majstorima poput Lava Tolstoja. 

Dr Nele Karajlić 2014. godine napisao je autobiografiju "Fajront u Sarajevu". Autor je i knjige "FBI - Dosije Tesla", krimi-priče u stihu, po kojoj je 2016. izveden pozorišni multimedijalni performans u Beogradu, Novom Sadu i Banjaluci. 

Tokom osamdesetih godina prošlog vijeka Nele je bio poznat kao frontmen sarajevske grupe "Zabranjeno pušenje", kao i glumac i pisac u popularnoj televizijskoj seriji "Top lista nadrealista". Jedan je od osnivača pokreta New primitives.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок