Predavanje Gideona Grajfa

Naučni skup u Andrićgradu: Promocija knjige Emira Kusturice

  • 15.12.2018. 08:59

Predavanjem Gideona Grajfa, glavnog istraživača izraelskog Instituta za Holokaust Šem Olam, i promocijom monografije "Jasenovac - Aušvic Balkana - Ustaška imperija okrutnosti", danas u Andrićgradu počinje naučni skup "Gozba i književnost".

Izdavači monografije su Institut za Holokaust Šem Olam iz Izraela, Fondacija za projekte edukacije o Holokaustu iz SAD i Akademski koledž Ono iz Izraela. 

Predavanje će biti održano u Andrićevom institutu sa početkom u 15.00 časova. 

Prvog dana naučnog skupa u 17.00 časova biće predstavljene i knjige "Borba za ćirilicu i srpski jezik", čiji je izdavač Andrićev institut, i "Bitne srbističke napomene", u izdanju beogradske izdavačke kuće "Jasen". 

Na promociji knjiga učestvovaće profesori Milanka Babić, Mihailo Šćepanović i Miloš Kovačević, te Milan Ružić. 

U okviru naučnog skupa, koji traje do 17. decembra biće promovisana i najnovija knjiga proslavljenog režisera Emira Kusturice "Šta mi ovo treba", koju je objavila izdavačka kuća "Vukotić medija". 

Osim autora, na promociji će govoriti profesori Jovan Delić i Miloš Ković, te direktor izdavačke kuće "Vukotić medija" Manojlo Vukotić. 

Promocija će biti održana u Multipleksu "Doli Bel" u 18.00 časova. 

Knjiga "Šta mi ovo treba" predstavlja skup dnevničkih zapisa i tekstova koji obuhvataju period od burnih devedesetih godina do današnjeg dana, a iz pera čovjeka koji je sada već dokazani pisac. 

Na sajtu izdavačke kuće "Vukotić medija" navodi se da je u novoj knjizi Kusturice sadržano sve - emocije, sudbine, drame, ličnosti, ideje, stavovi, polemike... iz dana u dan. 

"Nadarenom, inteligentnom, buntovnom, stvaralačkom Kusturici, nijedna tema nije ni daleka ni nepoznata. Svaka mu je prisna. Svaka izvire iz njegovih punokrvnih damara. Svakoj je podjednako posvećen i odan. Sa strašću. Sa ljubavlju. I kada piše o sarajevskim jaranima i lopužama, i kada se muči u Pragu da završi `Podzemlje`, i kada polemiše sa srpskim proizvođačima šunda i prostakluka, i sa nasrtljivcima na pravoslavlje i srpstvo, i sa belosvetskim jurišnicima", ističe se u tekstu objavljenom na sajtu. 

Izdavač naglašava da je Kusturica iskonski iskren, nježan i žestok, sentimentalan i neumoljiv, živ u pisanju, ubjedljiv u dočaravanju ambijenta, sugestivan u ideji, žestok u obračunu sa napadačima, vispren i duhovit. 

"Kusturica ovom knjigom-dnevnikom nudi đerdan tema, ideja i stavova. Svu svoju neizmernu darovitost ugradio je u ove opojno sočne i gorko opore dnevničke sekvence. Više od dve decenije ovde su se sklupčale. I sve je živo kao da je juče bilo. Jedinstveni Emir Kusturica", navodi se u tekstu. 

"Šta mi ovo treba" je treća knjiga Emira Kusturice. Godine 2010. objavljena je njegova knjiga "Smrt je neprovjerena glasina", a 2013. "Sto jada".

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.