Nije Da Vinčijeva

Najskuplja slika na svijetu je ustvari lažnjak?

07:28, 21.02.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Priznati stručnjak za umjetnička djela smatra da je slika Leonarda da Vinčija "Spasitelj svijeta" (Salvator Mundi), ujedno i najskuplja slika na svijetu, zapravo lažnjak. Čak je upozorio francuskog predsjednika da je ne izlaže u Luvru.

Slika "Spasitelj svijeta" (Salvator Mundi) prodata je 2017. godine za 392 miliona evra. Međutim, niko je nije vidio otkad su se pojavile sumnje da njen autor zapravo nije slavni renesansni slikar. 

Ekspert za umjetnička djela Džekus Frenk tvrdi da zaposleni u svjetski poznatom muzeju Luvru znaju da "Salvator Mundi" nije Leonardov.

Sumnje oko autentičnosti tog djela pojavile su se poslije mnogih restauracija kojima je bilo podvrgnuto. 

Slika je u septembru 2018. trebalo da bude izložena u Luvru u Abu Dabiju, ali je izložba otkazana, a isto se ponovilo i u Luvru u Parizu, piše Sandej telegraf (Sunday Telegraph). 

Frank je rekao da je pisao francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu da će se država osramotiti ako otvore izložbu lažnim djelom. 

"Luvr je dominantni muzejski kolekcionar Leonardovih djela u svijetu. Posjeduju Mona Lizu, Svetu Anu, Svetog Jovana Krstitelja, autentičnu verziju Bogorodice među stijenama, kao i veliki broj crteža. Bila bi šteta pored Monalize okačiti djelo nastalo u radionici "Leonardo". Pisao sam Makronu da ne otvara izložbu ako dođe do toga i mnogi političari su se složili samnom", rekao je Frenk medijima. 

Ovo kontroverzno djelo prodato je u novembru 2017. u Njujorku, u aukcijskoj kući Kristi. Nagađa se da je sliku kupio saudijski princ Muhamed bin Salman. 

Djelo se smatralo nestalim od 1506. do 1513. godine. 2008. godine, identifikovano je kao Leonardovo izgubljeno remek-djelo "Spasitelj svijeta". 

Prvi put ga je javnost mogla vidjeti 2011. godine na istorijskoj izložbi u londonskoj Nacionalnoj galeriji. Poslije toga je "gostovao" u Njujorku, San Francisku i Hongkongu.