Bave se istorijom pozorišta

Na Teatar festu pet predstava

  • 10.04.2019. 14:06

Na Teatar festu Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjaluci takmičiće se pet predstava iz regiona, koje se bave istorijom pozorišta, sudbinom glumaca, ali i sjećanjima na nedavno minulo vrijeme i događaje iz okoline.

Teatar fest biće otvoren 1. juna premijernim izvođenjem predstave "Škola za žene" po tekstu francuskog glumca i pisca Žan Batist Poklena čije je književno ime Molijer. 

U takmičarskom dijelu festivala publika će moći da gleda predstave "U čije ime" Narodnog pozorišta iz Niša, "Raslo mi je badem drvo" Beogradskog dramskog pozorišta, "Narodni poslanik" u koprodukciji "Oksidžen prodakšna" i Bosanskog kulturnog centra iz Sarajeva, zatim "Govori glasnije" Kazališta "Kerempuh" iz Zagreba i "Tartif" Narodnog pozorišta iz Sombora. 

Selektor ovogodišnjeg Teatar festa Zoran Đerić rekao je da je pogledao više od 50 predstava, te da mu je pri izboru najvažniji bio kvalitet. 

"Pored originalnih dramskih djela, autori odabranih predstava posegnuli su za dramatizacijama i adaptacijam savremene proze, odnosno djelima klasika, koji se sada interpretiraju vrlo slobodno, ali i oprezno", rekao je Đerić novinarima u Banjaluci. 

On je istakao da mu je žao što u ovogodišnji festival nije mogao uvrstiti pojedine predstave, kao što su mjuzikli, jer zahtijevaju veliku pozorišnu scenu, kao i tehničku opremljenost pozorišta. 

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković izrazio je zadovoljstvo ovogodišnjim odabirom predstava koje će se takmičiti na festivalu. 

"Pri izboru predstava morali smo da vodimo računa i o otežavajućim okolnostima, kao što je veličina scene i tehničke mogućnosti koje imamo u našem pozorištu, tako da je bilo i veoma kvalitetnih predstava koje nisu ušle u uži izbor jer su zahtijevale mnogo veću scenu, efekte, ili su bile preskupe", rekao je Novaković. 

On je najavio da će u okviru festivala biti odigrana i gostujuća predstava "Malograđani" Dramskog teatra na Vasiljevskom iz Sankt Peterburga, zatim održan naučni skup, te promocije knjiga, dok veliki značaj ima i Festival mladog glumca. 

Selektor Festivala mladog glumca LJiljana Čekić rekla je da će u okviru ovog festivala biti odigrano šest predstava glumaca koji su mlađi od 30 godina, te da je to prilika da svoj talenat i potencijal predstave mladi, neafirmisani glumci. 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.