Međunarodni festival studentskih pozorišta

Na "Kestenburgu" glume studenti sa tri kontinenta

  • 01.11.2019. 12:34

Međunarodni festival studentskih pozorišta "Kestenburg" biće održan u Banjaluci od 16. do 20. novembra uz učešće studenata glume sa tri kontinenta.

Direktor "Kestenburga" Aleksandar Pejaković rekao je da će na Festivalu, koji organizuje banjalučko Studentsko pozorište, učestvovati studenti iz SAD, sa predstavom "After lajf", kao i studenti iz Južne Koreje i Bugarske.

"Prvi put ove godine radimo revijalni program u kojem će, osim banjalučkog Studentskog pozorišta, učestvovati "Teatar na brdu" sa predstavom "Celo telo tu me boli". Biće izvedena i predstava "Noć bogova" koja je oborila rekorde gledanosti u Srpskoj u posljednjih nekoliko godina", naglasio je Pejaković.

On je na konferenciji za novinare rekao da će "Zlatni kesten" dodijeliti žiri u sastavu: predsjednik Vojin Ćetković, srpski glumac, i članovi Nikola Pejaković, glumac, režiser i muzičar, te Neda Simić Žerajić, urednik festivala i dugogodišnji prijatelj i saradnik banjalučkog Studentskog pozorišta.

"I ove godine svoj žiri će imati dnevni list "Glas Srpske". Tu će biti i žiri sastavljen od urednika rubrike kultura RTS-a, BHRT-a i RTRS-a. Predsjednik žirija je Vladimir Kecmanović, a članovi su Dževdet Tuzlić i Tatjana Marjanović", naveo je Pejaković.

On je najavio i "Bronzani kesten" koji će dodijeliti takozvani "džokeri", oni koji učestvuju i gledaju sve predstave i između sebe će dogovoriti koja je najbolja.

Pejaković je dodao da će direkcija festivala imati priliku da, kao i do sada, dodijeli specijalne nagrade.

On je naglasio da Festival promoviše i sport, te je ove godine ostvarena odlična saradnja sa Ronilačkim klubom "Delfin" i Kuglaškim klubom "Borac".

Pejaković je rekao da je generalni pokrovitelj "Kestenburga" kabinet presjednika Republike Srpske, a prijatelj je Narodno pozorište Srpske, gdje će biti odigrane sve predstave.