"Beldoks"

Na festivalu dokumentarnog filma i film o suđenju generalu Mladiću

18:27, 07.05.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
U Beogradu će u srijedu početi 12. Međunarodni festival dokumentarnog filma "Beldoks", koji će obuhvatiti više od sto premijera, među kojima su film o suđenju generalu Ratku Mladiću, kao i ostvarenje o Mihailu Gorbačovu.

Festival će se do 15. maja održavati na 11 lokacija u Beogradu, a biće otvoren svjetskom premijerom filma "Linija života" Darka Bajića u "Kombank dvorani", dok će na svečanom zatvaranju, nakon dodjele nagrada najboljim ostvarenjima, biti premijerno prikazan srpski dokumentarac "Električni orgazam za ljude budućnosti" u režiji Marije Vukić.

Publika festivala imaće prilike da vidi i pet ostvarenja iz programa nazvanog "Lavirinti pravde" koji na ispit stavlja pravdu, njeno čitanje, razumijevanje u modernom trenutku.

Film "Suđenje Ratku Mladiću" Roberta Milera i Henrija Singera predstavlja proces koji je pred Haškim sudom vođen protiv nekadašnjeg generala i načelnika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

Organizatori su najavili da će povodom dokumentarca o Mladiću u četvrtak, 9. maja, u 11.00 časova na konferenciji za novinare u Domu omladine govoriti i Piter Mekloski, bivši glavni tužilac u procesu Ratku Mladiću.

U programu pod nazivom "Profil" biće prikazana ostvarenja o sovjetskom lideru Mihailu Gorbačovu, MMA borcu Konoru Mekgregoru, teniseru Džonu Mekinrou i reditelju Vilijamu Fridkinu.

U okviru programa Festivala biće prikazan biografski film o bendu "Električni orgazam" Marije Vukić.

Reditelj i profesor režije Darko Bajić rekao je ranije da je "Linija života" film o njegovom ocu Milošu Bajiću, akademskom slikaru, prvom apstraktnom slikaru u socrealizma koji je kao logoraš preživio logor Mathauzen.

"Na njegovom dosijeu je na nemačkom jeziku pisalo "povratak nepoželjan". Njegova linija života je počela u logoru i pratila ga sve dok nas zauvjek nije napustio. Crteži koje je krišom crtao u logoru i sakrivao kopajući ispod barake logora, zapravo su dali život mom ocu i njegovim drugovima", rekao je Bajić.

Tamara Danilović Ćirić, koautorka knjige "Koncentracioni logor Mathauzen - povratak nepoželjnog", rekla je ranije da se danas relativizuju ishod i dešavanja u Drugom svjetskom ratu i da mnogo ljudi još nema pojma gdje su im sahranjeni preci.

"Moramo da se bavimo dešavanjima u sistemu logora u Nezavisne Države Hrvatske, Banjicom, kao i ostalim stratištima naših rođaka širom Evrope", rekla je Ćirićeva.

U međunarodnom takmičarskom programu biće prikazano 10 filmova, a u programima "Vatromet" su uzbudljivi, dinamični i vizuelno upečatljivi filmovi snažnih, neafirmisanih mladih umjetnika, dok ostvarenja iz programa "Meteori" otvaraju neke nove horizonte i obasjavaju staze filmskog jezika.

Domaći takmičarski program okuplja šest ostvarenja, među kojima su filmovi "Taurunum boj" Јelene Maksimović i Dušana Grubina, koji prate zemunske tinejdžere tokom ljetnjeg raspusta sa prelaska iz osnovne u srednju školu, kao i film o hip-hop bendu "To sam što jesam - Džipsi mafija" Andrijane Stojković, ali i ostvarenje "Centar", eksperimentalni dokumentarac o Sava centru.