Beograd

Na FEST-u 130 filmskih premijera

  • 23.01.2019. 10:21

U Beogradu će od 22. februara do 3. marta biti održan 47. međunarodni filmski festival FEST, a u deset programskih cjelina, od kojih su dvije takmičarske, biće premijerno prikazano više od 130 ostvarenja. 

Višestruko nagrađivani film "Miljenica" /The Favourite/ grčkog režisera Jorgosa Lantimosa otvoriće ovogodišnji FEST, a publika će imati priliku da vidi i biografski film Emira Kusturice "Pepe, jedan uzvišeni život" o legendarnom bivšem predsjedniku Urugvaja Hoseu Muhiki Pepeu, kao i filmove dobitnike "Zlatnih globusa".  

Film "Miljenica" je crnohumorna istorijska drama, koja prikazuje dešavanja na britanskom dvoru početkom 18. vijeka, kada je malo poznata kraljica Ana /igra je Olivija Koman/ vladala, a iza kulisa su se za njenu naklonost i vlast iz sjenke borile dvije dvorske dame. 

U iščekivanju zvaničnih nominacija za "Oskara" uveliko se spekuliše da je "Miljenica" sasvim sigurno obezbijedila nominacije za najbolji film, režiju, scenario i svoje tri glavne glumice. Olivija Kolman je u Veneciji dobila nagradu "Volpi kup" za najbolju glumicu, a sve tri su u trci za "Zlatni globus". 

Kada je riječ o dokumentarnom filmu "Pepe", deset godina nakon portreta Maradone, Kusturica se vraća dokumentarcu da ovjekoveči još jednu legendarnu ličnost. 

Film je premijerno prikazan van konkurencije na Festivalu u Veneciji, a vidjeće ga i publika 47. FEST-a, i to van konkurencije u glavnom programu. 

Kusturica je ranije izjavio da je prije mnogo godina čuo za predsjednika koji vozi traktor i da je odmah pomislio kako želi da snimi film o njemu. 

Snimanje je trajalo dvije godine, od 2013. do 2015, kada se završio Muhikin mandat. Kroz seriju razgovora, Kusturica i Muhika diskutuju o smislu života kroz filozofsku, političku, estetsku i poetsku vizuru. 

"On je vjerovatno jedini političar na svijetu koji nije korumpiran", izjavio je Kusturica za čovjeka poznatog kao "najsiromašniji predsjednik na svijetu", jer je Muhika svoju platu poklanjao u dobrotvorne svrhe i živio u ubjeđenju da kada većina pokloni vlast nekome, onda taj mora da živi kao većina, a ne elita. 

"Bio sam šokiran kad sam vidio da ljudi plaču zato što se predsjedniku završava mandat. Bila je tolika gužva da sam zamalo slomio nogu u pokušaju da napravim dobar snimak", izjavio je Kusturica. 

Na FEST-u će biti premijerno prikazani neki od filmova dobitnika "Zlatnih globusa", koji se nakon "Oskara" smatra drugom najvažnijom holivudskom nagradom, kao što su "Zelena knjiga" Pitera Farelija, te "Supruga", u kojem igra Glen Klouz, koja je osvojila svoj treći "Zlatni globus" za naslovnu ulogu. 

Tu je i film "Kada bi ulica Bil mogla da govori" Barija DŽenksina, za koji je Redžina King osvojila nagradu za najbolju sporednu ulogu. 

Biće prikazan i film "Porok", za koji je Kristijan Bejl osvojio "Zlatni globus" za najbolju mušku ulogu u ovoj komediji, gdje igra Dika Čejnija, koji se trudi da postane najmoćniji potpredsjednik u istoriji SAD. 

Osim Glavnog takmičarskog programa, na 47. FEST-u će se naći još jedna takmičarska selekcija pod nazivom Srpski film /Srbija i prijatelji/, u kojoj se nalaze srpski i filmovi rađeni u koprodukciji sa Srbijom, koji će biti u konkurenciji za "Beogradskog pobednika", kao i za druge nagrade festivala. 

Premijerno će biti prikazano novo ostvarenje "Delirijum tremens" Gorana Markovića, a predstaviće se i Goran Radovanović sa dokumentarcem "Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali", posljednji film u kome se pojavljuje Milena Dravić. 

Miroslav Miša Terzić će predstaviti film "Šavovi", koji se bavi veoma teškom ali značajnom temom - krađom beba iz porodilišta, dok iz regiona stiže prva hrvatska zombi komedija "Posljednji Srbin u Hrvatskoj", režisera Predraga Ličine, koji radnju filma smiješta u blisku budućnost u kojoj se vode ratovi zbog vode za piće. 

Ova filmska priča govori o tome kako se u hrvatskoj vodi pojavljuje zombi virus koji se ubrzano širi, a jedini imuni na njega su - Srbi. U filmu se pojavljuje i hrvatska pjevačica Severina Kojić, koja glumi italijansku aktivistkinju koja se bori za ljudska prava zombija. 

U Glavnom takmičarskom programu biće, između ostalog, i "Crni anđeo" argentinsko-španski film u režiji Luisa Ortege, premijerno prikazan u Kanu, koji govori o serijskom ubici poznatom kao "Anđeo Smrti". 

Posjetioci će moći da vide i film "Bijela Vrana", treći režiserski poduhvat Ralfa Fajnsa, a ostvarenje govori o Rudolfu Nurejevu, ruskom baletanu koji je izazvao nečuveni skandal kada je 1961. godine iz Sovjetskog Saveza prebjegao na Zapad. 

Biće prikazan i film "Hotel Mumbaj", triler koji ispituje jedan od najaktuelnijih strahova, a zasnovan je na istinitoj priči o terorističkom napadu na hotel "Tadž Mahal palas" u Mumbaju 2008. godine. 

Prvi FEST, sa podnaslovom "Hrabri novi svijet", otvoren je 9. januara 1971. godine u Domu sindikata, projekcijom filma "Meš" Roberta Altmana.

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)