Konkurišu za 11 nagrada

Na Đurđevdanskom festivalu 16 kompozicija

08:21, 10.05.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Na 26. Đurđevdanskom festivalu dječije pjesme, koji će večeras početi u Banjaluci, učestvovaće 19 mališana iz Republike Srpske, Federacije BiH, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i Rusije.

Ove godine biće izvedeno 16 kompozicija koje konkurišu za 11 festivalskih nagrada. 

Najatraktivnija je prva nagrada za kompoziciju koja nosi naziv "Jadranka Stojaković". Biće, između ostalih, dodijeljene nagrade za najbolje interpretatore, najbolji tekst i aranžman. 

Nagradni fond ovogodišnjeg Đurđevdanskog festivala iznosi 5.000 KM. Najbolji interpretator dobiće 500 KM, drugi 300 KM, a treći 200 KM. 

Na čelu žirija biti pjevačica Jelena Tomašević. Članovi žirija su pjevčaica Maja Tatić, prošlogodišnja pobjednica Đurđevdanskog festivala Aleksandra Turova iz Rusije, muzički pedagog i kompozitor iz Banjaluke Nina Deretić, muzički pedagog i kompozitor iz Prijedora Goran Vuleta, muzički urednik Radija Republike Srpske Igor Divjak, te muzički urednik programa RTRS Aleksandar Jošić. 

Urednik takmičarskog dijela festivala Dragoljub Sladojević naveo je da će humanitarni fond ovogodišnjeg festivala činiti prihod od prodatih ulaznica i od SMS glasanja. 

"Možemo da obezbijedimo glasanje samo na teritoriji BiH, ali se nadamo da će to narednih godina biti prošireno i na cijeli region", rekao je on. 

Sladojević je naveo da će odluku o tome kome će ići prikupljeni novac donijeti onaj ko osvoji najviše SMS glasova. 

On je naveo da je glasanje u toku i da će trajati do završetka takmičarskog dijela programa. 

Jelena Maksimović, portparol kompanije "M:tel", generalnog pokrovitelja festivala, rekla je da je ova kompanija dugogodišnji prijatelj festivala jer ova smotra donosi mnogo dobrih nota i iskrenih prijateljstava. 

Festival počinje u 20.00 časova. RTRS će direktno prenositi festival na prvom programu.