Milorad Dodik

"Muzej savremene umjetnosti kulturno blago Republike Srpske"

  • 11.02.2021. 16:05

Srpski član i predsjedavajući Presjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je direktoru Muzeja savremene umjetnosti Sariti Vujković i svim zaposlenim 50 godina postojanja i rada ove ustanove kulture.

Dodik je naglasio da je Muzej savremene umjetnosti kulturno blago Republike Srpske i jedna od najvažnijih ustanova kulture.

"Uloga ove institucije posebno je značajna u pogledu očuvanja i promocije kulturnog nasljeđa", istakao je Dodik i naglasio da je 50 godina postojanja Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske veliki jubilej i dokaz uspješnog rada rukovodstva i svih zaposlenih.

Poželjevši mnogo uspjeha u daljem radu, Dodik je naglasio da ova institucija treba da nastavi svoj razvoj s ciljem realizacije značajnih ostvarenja u oblasti kulture i umjetnosti, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajučeg Predsjedništva BiH.

Povodom obilježavanja pola vijeka Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske večeras će u ovoj ustanovi biti otvorena izložba "Od Galerije do Muzeja".

Javna ustanova Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske centralna je muzejska ustanova za obavljanje muzejske djelatnosti u Srpskoj.

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske osnovan je 1971. godine odlukom tadašnje banjalučke Skupštine opštine kao Umjetnička galerija u Banjaluci.

Umjetnička galerija nastala je nakon akcije likovnih umjetnika sa prostora bivše Jugoslavije i drugih krajeva svijeta, koji su se solidarisali sa Banjalukom, pogođenom katastrofalnim zemljotresom 26. i 27. oktobra 1969. godine.

Zajedničkom akcijom solidarnosti, istaknuti jugoslovenski slikari, istoričari umjetnosti i prijatelji Banjaluke prikupili su približno 750 umjetničkih djela, što je poslužilo kao temelj za osnivanje institucije i činilo njen početni fundus.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.