Ministarstvo prosvjete i kulture: Nagrađena tri najbolja scenarija

  • 05.06.2020. 16:23

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nagradilo je najbolja tri rada pristigla na konkurs za najbolji studentski scenario koji je realizovan u saradnji Kinoteke Republike Srpske i Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, a pod pokroviteljstvom ovog ministarstva.

Na osnovu prezentacije studentskih filmskih projekata, koja je održana 04.06.2020. godine u Banjoj Luci, žiri u sastavu: režiser i scenarista Slobodan Simojlović, profesor na AUBL Draško Gajić, scenarista i režiser Ilija Gajica i profesor na AUBL Marko Šipka, prvu nagradu od 5.000 KM dodijelio je za filmski projekat pod nazivom "Kuća ima rogove", koji potpisuju reditelj Stefan Tomić i producent Monika Milanović, drugu nagradu vrijednosti 4.000 projektu "Plave oči tuga nebeska", reditelja Boška Krljaša i producenta Andreja Zoraja i treću nagradu od 3.000 KM projektu "Tri", reditelja Karmen Obrdalj i producenta Marijane Gudelj.

U obrazloženju žirija o filmskom projektu "Kuća ima rogove" navodi se da se autor pokazao izvrsnim poznavaocem forme kratkog igranog filma, kao i da dijelovi scenarija imaju literarne vrijednosti.

"...Junake, članove jedne porodice, reditelj smješta u kafkijanski siže...Kafkin čovjek se na kraju pretvara u junaka filma, a slika jedne porodice multiplikovanjem se pretvara u opštu sliku svijeta".

"Autor projekta "Plave oči, tuga nebeska" Boško Krljaš, stvorio je predložak za takvu vrstu filmskog iskaza koji, prije svega, svjedoči o neupitnom posmatračkom daru...Autentični junaci su smješteni u vjerodostojan krajolik koji povezuje vijekove izgubljene u bitkama sa nestajanjem. Uzrok tragedije, osnovni motiv glavnog junaka, je čin prodaje djedovine. Simbolično je to ritual predaje i smrti jedne porodice", navodi se u obrazloženju žirija.

Obrazlažući odluku u vezi sa projektom "Tri", žiri navodi da se autorka kroz formu ljubavnog trougla bavi temom sazrijevanja, preispitujući ljubav kao ideal i romatični, govoto utopijski pogled na svijet oko nas. 

"Kroz taj proces odrastanja postavljaju se pitanja identiteta, seksualnosti i moralnih dilema sa kojima se susreću gotovo svi mladi ljudi danas....Uz dodatni rad na finesama u dijalogu i precizan kasting, film "Tri" ima potencijal da postane veoma uspješan filmski projekat", navodi se u obrazloženju žirija.

Pravo prijave na konkurs za najbolji studentski scenario, koji je bio objavljen od početka februara do sredine aprila ove godine, imali su studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Studijski program dramske umjetnosti i studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Studijski program opšte književnosti i teatrologija.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм