„Velikani grada na Vrbasu“

Miloš posvetio knjigu istaknutim Banjalučanima

  • 06.06.2019. 22:15

Osnovni kriterijum kojim sam se vodio prilikom odabira osoba čije su biografije ispisane na stanicama ove knjige, jeste taj da sam htio da na jedno mjesto saberem i one ličnosti o kojima je dosta pisano, kao i one o kojima se zna veoma malo.

Govori devetnaestogodišnji Miloš Štrkić o svojoj knjizi „Velikani grada na Vrbasu“, koja predstavlja izbor od 14 biografija ličnosti koji su dio svog života proveli radeći, živjeći i stvarajući u Banjaluci.

Sam proces istraživanja i obrade podataka trajao je oko tri godine, a stil kojim je pisao veoma je čitljiv i jednostavan, kako kaže iz prostog razloga, da bi šira čitalačka publika mogla razumjeti o čemu se govori u samoj knjizi.

– Moja knjiga prije svega predstavlja poklon mom gradu i svim mojim Banjalučanima. Ideja je svakako bila da ova knjiga ukloni oreol zaborava sa pojedinih ličnosti, koji je na neke stavljen bez ikakvih razloga – rekao je Miloš.

Ljudi čiji su bogati životi stali između ovih korica, predstavnici su različitih profesija, nacija i političkih opredjeljenja.

Počevši od biografija banova Milosavljevića, Kujundžića i Lazarevića, čitalac će moći da pročita nešto više i o slikarima Bocariću i Nikoliću, te da otkrije jednu pomalo zaboravljenu ljubavnu priču. Čitajući dalje, doći će se i do bigrafija narodnih heroja, uglednih doktora tridesetih godina, ali i do pomalo zaboravljenog gradonačelnika Hamzage Husedžinovića. Za svakoga po nešto.

– Kada govorimo o samom istraživanju podataka to je veoma kompleksan i dugotrajan posao. Slobodno se može reći rudarski. Što se tiče moje knjige korišteni su podaci iz Arhiva Republike Srpske, Muzeja Republike Srpske, Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, kao i iz mnogih privatnih zbirki i kolekcija – objasnio je on.
Pored arhivske građe, koja predstavlja osnov, veliku ulogu imala su i svjedočenja potomaka, koja svakako zanimljivim detaljima ujlepšavaju sam sadržaj biografije.

– Promocija knjige je održana u amfiteatru Ekonomske škole u Banjaluci. Ljubaznošću direktorice koja je podržala moj rad, imao sam priliku da pred drugarima i profesorima kažem nešto više o knjizi. Naravno, ako se ukaže prilika, promocija se može održati i još negdje. Odazvaću se na svačiji poziv – dodao je.

Kako ovaj mladi književnik kaže, ne prođe nijedan dan da se ne napiše neka rečenica ili stih.

– Kada se čovjek jednom „lati“ pera i hartije, veoma teško je izpušta. Trenutno, pišem roman o Banjaluci između dva rata. Želim da kroz jednu fiktivnu porodicu predstavim život međuratne Banjaluke – rekao je, te dodao da mu je najveću podršku pružila porodica.

– Veliku podršku prilikom pisanja knjige imao sam od moje porodice, za koju mislim da je najbitinija za svakog čoveka. Pored tate Dragana, sestre Milice, najviše me je bodrila majka Sanja, bez koje svega ovoga ne bi bilo. Knjiga se može kupiti u Kulturinim knjižarama u gradu.

Pored književnosti, voli i harmoniku

Miloš Štrkić rođen je 7. aprila 2000. godine u gradu kestena, Vrbasa i bogate istorije, Banjaluci. Kao dijete iz Predgrađa, prve korake je napravio na Banjalučkom polju, pod budnim okom njegove druge majke, bake Ljubinke. Osnovnu školu „Aleksa Šantić“ u Rosuljama završava 2015. godine, nakon čega upisuje Ekonomsku školu u Banjaluci, koju trenutno završava. Pored interesovanja u oblasti istorije, književnosti i prava, slobodno vrijeme provodi u prirodi, u društvu porodice, uljepšavajući vesele trenutke zvucima harmonike.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.