Manifestacija “Dani Vlade S. Miloševića” sljedeće sedmice u Banjaluci

  • 11.12.2020. 09:33

“Dani Vlade S. Miloševića” posvećeni banjalučkom kompozitoru i etno-muzikologu, jednom od najznačajnijih stvaralaca jugoslovenske i srpske muzičke umjetnosti, obogaćeni kvalitetnim programom, biće održani od ponedjeljka do četvrtka u Banjaluci.

Dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Dragana Purković Macan istakla je da su organizatori manifestacije Akademija umjetnosti i Muzikološko društvo Republike Srpske.

- “Dani Vlade Miloševića” tradicionalno se održavaju od 2002. godine. Trebalo je da budu održani u aprilu, ali su pomjereni zbog epidemiološke situacije. Bilo je planirano više programa, ali s ciljem održavanja kontinuiteta odlučili smo da manifestaciju održimo sada, u manjem obimu - kazala je Purković Macan.

Profesor Sanda Dodik naglasila je da su se i  pored pomenutih prepreka potrudili da zadrže koncept koji je uobičajen, s ciljem da ravnomjerno održe i naučnu i umjetničku dimenziju programa.

- Pored muzičkog programa imaćemo i one koji se odnose na stvaralaštvo Vlade Miloševića. Iako ove godine nemamo naučni skup želimo da skrenemo pažnju na djelatnost Miloševića u oblasti etno-muzikologije, kompozitorskog rada, muzike i umjetnosti - objasnila je ona.

Dodala je da će u sklopu svečanog otvaranja, koje će biti održano u ponedjeljak, biti izvedena muzička tačka i dodjela nagrada najboljim studentima studijskog programa Muzičke umjetnosti.

- Biće uručene dvije nagrade koje dodjeljuje Muzikološko društvo RS i Akademija umjetnosti. Nakon toga ću održati predavanje koje se odnosi na retrospekcije i refleksije u njegovom radu. Riječ je o predavanju koje ukazuje na interakcije i preplitanja u stvaralaštvu Vlade Miloševića pod uticajem Stevana Mokranjca - rekla je Dodikova.

Prema njenim riječima Vlado Milošević je svoje početke vezao za horsku muziku pa je bilo prirodno da se oslanja na Mokranjčeve obrade i prilagodbu horske muzike horu kojim je rukovodio.

- U utorak je predviđena promocija notnih izdanja Vlade Miloševića, a nakon toga predstavljanje katedre za etno-muzikologiju, tragom Miloševića i novih istraživanja u etno-muzikologiji. Takođe, koleginica Sanja Pupac je predvidjela da govori o njegovom radu u Muzeju RS gdje je djelovao skoro deset godina. U tom periodu skupio je oko 2000 narodnih  napjeva, transkribovao ih i ostavio Muzeju RS - objasnila je Dodikova i dodala da je cilj da se prikaže na koji način se čuva i promoviše njegova zaostavština, ali i etno-muzikologije kao primijenjene nauke. Takođe, biće održana i radionica koja je posvećena fruli, a koju će izvesti Goran Pivašić.

Profesor Saša Pavlović najavio je promociju dva notna izdanja, a riječ je o djelima Vlade Miloševića u saradnji Akademije umjetnosti i Muzeja RS.

- Iz zaostavštine Vlade Miloševića izabrali smo njegova duhovna dela, tako da će na jednom mestu biti sva objedinjena. To je devet kompozicija u okviru kojih se štampa kompletna liturgija Vlade Miloševića koja je objavljena davne 1940. godine u njegovom  ličnom izdanju - ispričao je Pavlović.

Naglasio je da je važna i kompozicija “Hilandar”, svečana poema za simfonijski orkestar.

- Kompozicija je nastala posle hodočasnog putovanja Vlade Miloševića na Hilandar 1971. godine. S obzirom na to da je  nastala u drugačijim društvenim prilikama na ovom prostoru ona nije izvedena nikada i nije mogla da bude u štampi tako da će Akademija umjetnosti sa ponosom obelodaniti ovu kompoziciju - naveo je Pavlović i objasnio da je Vlado Milošević na Hilandaru bio sa akademikom Dimitrijem Stefanovićem te da su tu i dvije posvete, jedna Vlade Miloševića 1971. akademiku, a druga je odgovor Dimitrija iz 2020. godine.

Betoven

Pavlović je istakao da Akademija umjetnosti ove godine pokreće program jubileja, koji će ovaj put biti u sastavu “Dana Vlade Miloševića”.

- Nadamo se da će se sledeće godine ovaj program osamostaliti, te da će Akademija time dobiti svoj četvrti, zimski program na kome će se obeležavati jubileji. Naredne sedmice navršava se 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena, tako da ćemo u četvrtak u Banskom dvoru izvesti koncert posvećen velikom kompozitoru, naravno ako nam dozvoli epidemiološka situacija. Profesor Dinko Blagojević je uspio da nabavi note iz Nemačke, koje će biti premijerno izvedene na ovim prostorima. Reč je o klavirskom koncertu u g duru, koji  će izvesti članovi Akademije - obrazložio je Pavlović.

Тагови:
  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.