Niš

"Mandina" nagrada po treći put: Nastavljena tradicija na Filmskim susretima

  • 10.08.2019. 14:31

Konkurencija je veoma velika za prestižno priznanje koje su do sada za svoja ostvarenja dobili Nikola Kojo i Srđan – Žika Todorović, navode iz producentske kuće "Contrast studios".

Na ovogodišnjem 54. Festivalu glumačkih ostvarenja koji će se održati od 24. do 30. avgusta u Nišu, treći put zaredom biće dodijeljena nagrada za najbolju komičnu ulogu i doprinos žanru komedije u srpskoj kinematografiji koja nosi ime preminulog legendarnog komičara Milorada Mandića Mande.

Na prijedlog Radoša Bajića sa kojim je veliki Manda bio direktni partner u kultnoj seriji “Selo gori, a baba se češlja”, “Contrast studios” i Blic su ustanovili nagradu koju su do sada za svoja ostvarenja dobili Nikola Kojo i Srđan – Žika Todorović.

"Ove godine je konkurencija veoma velika i naš žiri koji sačinjavaju glumica Anja Mandić, supruga pokojnog Mande, direktor Blica Veselin Simonović i Ivona Alurac-Bajić, PR menadžer naše produkcije, imaće veoma težak posao. Nagrada koju dodjeljujemo je već stekla veliki ugled jer afirmiše komediju kao jedan od najtežih kinematografskih žanrova, i istovremeno čuva sjećanje na jednog velikog umjetnika i čovjeka kakav je bio Milorad Mandić Manda", kaže direktor "Contrasta" Nedeljko Bajić.

Nagradu sačinjavaju diploma i novčani iznos od 100.000 dinara, a dodjeljuje se na svečanoj završnici Filmskih susreta u Nišu, kada će biti proglašeni i ostali lauerati: gran pri Naisa za najbolje glumačko ostvarenje na Festivalu "Carica Teodora" i "Car Konstantin" za najbolju glavnu žensku i mušku ulogu, nagrade za najbolje epizode, najbolje debitantsko ostvarenje, kao i dvije povelje za najbolju mušku, odnosno žensku rolu.

Da podsjetimo, "Filmske susrete" u Nišu ove godine otvoriće film "Delirijum tremens", reditelja i scenariste Gorana Markovića, snimljen nakon velikog uspjeha istoimene pozorišne predstave Beogradskog dramskog pozorišta.

"Vjerujem da ne postoji bolji izbor za otvaranje glumačkih svečanosti u Nišu jer je Goran Marković, dijete velikih glumaca Olivere i Radeta Markovića kojima smo simbolično posvetili film "Turneja", iz svoje velike ljubavi prema glumcima i okruženju u kome je proveo bukvalno cijeli svoj i profesionalni i privatni vijek, kreirao potresnu priču i odu našoj umjetnosti u kojoj se srećom prepoznaju i ljudi sa druge strane (nepostojeće) rampe – publika", izjavio je ovim povodom, Tihomir Stanić, koji je za glavnu ulogu u ovom filmu više puta nagrađivan.

Po tradiciji, na otvaranju niških Filmskih susreta uručuje se nagrada za životno djelo "Pavle Vuisić", za izuzetan doprinos umjetnosti glume u domaćem igranom filmu i njemu sličnim medijima, a za 2019. godinu nagrada će biti dodijeljena Gorici Popović.