Međunarodni festival "Banja Luka 2018"

Mališani mogu da uživaju u tri predstave

  • 11.10.2018. 08:19

Petog dana 17. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu - "Banja Luka 2018" publika će imati priliku da pogleda tri lutkarske predstave.

U 9 i 11 časova žiriju i publici predstaviće se Pozorište lutaka Niš predstavom "Cveće male Ide" u režiji Marije Krstić. Irina Somborac potpisuje scenografiju i lutke, a igraju Mirjana Đorđević, Biljana Radenković, Aleksandra Pavlović, Stanislava Joković, Mladen Milojković i Srđan Miljković.

Predstava problematizuje ljubomoru prvog djeteta koje je dobilo brata ili sestru. Radnja predstave smještena je u delikatan trenutak kada beba stigne u kuću, u prve dane kada se svi ukućani još navikavaju na prinovu. Namijenjena je djeci uzrasta od četiri i više godina i ima za cilj da najmlađima ukaže na negativne aspekte ljubomornog ponašanja i pomogne im da prevaziđu ove krizne trenutke.

U 12 časova na Maloj sceni Dječijeg pozoripšta RS biće izvedena predstava "Čudo skarletnih jedara" Teatron-teatra iz Moskve. Umjetnički tim ove predstave čine Evgeni Solovjev i Julia Rikhter. Ovo je priča o vjeri i svemogućim velikim snovima koja poručuje publici starijoj od osam godina da svako može učiniti čudo za nekoga koga voli.

Posljednja predstava takmičarskog dijela Festivala je predstava "Orfej" Dečjeg pozorišta Subotica koju će publika na Velikoj sceni Dječijeg pozorišta RS imati priliku da pogleda u 17 časova. Režiju i dramatizaciju potpisuje Todor Valov, a scenografiju i lutke Natalija Gočeva. U predstavi igraju Natalija Raičević, Vereš Imelda, Olivera Begović, Fridrik Gertrud, Danka Balać, Stefan Ostojić, Boško Boškov, Igor Greksa, Greguš Zalan i Kociš Endre. Predstava je nastala po poznatom starogrčkom mitu i podsjeća nas da je čovjek snažno, ali i krhko, lomljivo biće.

Drevni mitovi i danas žive, da podsjećaju kako u svakom čovjeku postoji djelić božanskog nadahnuća, talenta ili vještine... Oni služe da se nikada ne zaboravi da čovjek nije besmrtan, ni svemoćan kao bogovi. Preporučuje se djeci starijoj od šest godina.

Predstave u takmičarskom dijelu programa ocjenjuje Međunarodni žiri koji čine Jaroslav Antonjuk, reditelj i direktor Pozorišta lutke i glumca iz Lomže (Poljska), Alek Rodić, glumac i direktor Malog pozorišta "Duško Radović" iz Beograda, (Srbija) i dr Rade Simović, dramaturg i teatrolog iz Banje Luke (BiH) i dodijeliće nagrade: Gran-pri odnosno nagradu za najbolju predstavu u cjelini, nagradu za najbolju režiju, nagradu za najbolju scenografiju, pet ravnopravnih glumačkih nagrada i specijalnu nagradu Festivala.

Proglašenje pobjednika i uručenje nagrada planirano je za petak, 12. oktobar u 19 časova nakon čega će u čast nagrađenih i na radost publike pozorištance "Puž" iz Beograda izvesti predstavu "Mačka u čizmama".
 

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана