Dječije pozorište Republike Srpske 

„Mačak u čizmama" pobjednik Susreta pozorišta lutaka BiH  

  • 28.09.2018. 16:03

Stručni žiri Susreta u sastavu Cvetin Aničić, Marko Vukosav i Antonio DŽolan, donio je odluku da se gran-pri 23. Susreta pozorišta/kazališta lutaka BiH u Bugojnu dodijeli predstavi „Mačak u čizmama", reditelja Todora Valova, u izvođenju Dječijeg pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke.

Pored ove, nagrade za najbolju predstavu u cjelini, „Mačak u čizmama" dobitnik je još dvije nagrade na ovom Festivalu: nagrada za najbolju režiju pripala je reditelju predstave Todoru Valovu, a nagrada za najbolju glumu i animaciju pripala je glumici Dječijeg pozorišta RS, Božani Bijelić.

Uz Dječije pozorište Republike Srpske, svojim lutkarskim ostvarenjima publici u Bugojnu predstavili su se i Bosansko narodno pozorište iz Zenice i Pozorište lutaka iz Mostara, kao i Gradsko pozorište Jazavac iz Banje Luke, teatar Eko-Art iz Bugojna i Kulturno-informativni centar iz Tomislavgrada.

Lutkarsku predstavu „Mačak u čizmama" u formi grotesknog kabarea na scenu Dječijeg pozorišta Republike Srpske postavio je tim iz Bugarske: režiju je radio Todora Valov, scenografiju Stefka Kjuvlijeva, kompozitor je Plamen Mirčev – Mirona, a dramatizaciju je pisala Teodora Popova. 

Uloge su povjerene glumcima Dječijeg pozorišta Republike Srpske: Aleksandri Spasojević, Božani Bijelić, Aleksandaru Blaniću, Dušku Mazalici, Đorđu Jankoviću i Slobodanu Perišiću.

„Mačak u čizmama" je kompleksna predstava čiji je cilj ne samo da nasmije i provocira, nego i da ismije ljudsku glupost, lakomislenost, sujetu, potkupljivost i želju za intrigama. Iako, prema riječima reditelja, u ovoj predstavi ne postoji lik za uzor, jer civilizovano čovječanstvo nije uspjelo da pobijedi laž, korupciju i manipulaciju, kao sredstva sticanja vlasti, bogatstva i društvenog položaja, ona je zanimljiva za gledaoce svih starosnih grupa jer obiluje različitim vizuelnim elementima počevši od video animacije, žive igre, lutaka, maski i kostima.

Ovo je drugi gran-pri koji je ova predstava osvojila u posljednjih deset dana. Podsjećamo da je prethodna nagrada „Mačku u čizmama" dodijeljen prošlog petka na 25. Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Subotici.

Takođe, na 19. Međunarodnom lutkarskom festivalu „Zlatna iskra" u Kragujevcu 2017. godine ova predstava je donijela glumačku nagradu Aleksandri Spasojević i Božani Bijelić.